Pelerinul Kamanita

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 02 Februarie, 2016
1982

Pelerinul Kamanita este mai mult decât un roman, este un curs de istoria buddhismului spus sub formă de poveste, un îndrumar în tainele doctrinei Iluminatului din tribul Sakya. Romanul relatează viața sau mai bine spus viețile unui tânăr indian în căutarea marilor adevăruri ale umanității. Fiind fiu de negustor, inițierea lui în viața adultă se va face, firește, prin conducerea unei caravane comerciale într-un oraș îndepărtat, Kosambi. Aici, chiar dacă afacerile merg bine, are șansa sau neșansa de a se îndrăgosti de cea mai frumoasă fată din oraș, Vasitthi, fapt ce îi va pricinui o serie de neplăceri: este atacat de ceata celui mai de temut tâlhar, Angulimala, și devine ucenic al căpeteniei spirituale a  acestora, Vajacravas, care se va dovedi a nu fi fost un sfânt, ci mai degrabă un eretic. Iubita lui este mințită că el a murit și astfel se învoiește să se mărite cu Satagira, fiul ministrului regal; la rândul lui își ia și el două neveste și este profund dezamăgit de viața sa de tată de familie, totul culminând cu reapariția lui Angulimala, episod ce îl va determina să ia calea pelerinului. Astfel îl întâlnește pe Buddha, dar nefiind încă pregătit sufletește, nu îl va recunoaște. Urmează moartea, reîncarnarea și reîntâlnirea cu Vasitthi, marea iubire niciodată uitată, care, fiind  în timpul vieții anterioare ucenică apropiată a lui Buddha, îi va dezvălui și lui marile adevăruri ale vieții și morții. 

 

Pelerinul Kamanita ar putea fi asociat cu cel mai frumos poem biblic al creștinilor, „Cântarea Cântărilor”: atât prin prisma faptului că dincolo de suita de învățături religios-morale din doctrina buddhistă rămâne un remarcabil imn al iubirii care înfruntă orice obstacol, fiind chiar mai puternică decât moartea, cât și prin aceea că întreg romanul abundă de o poetică subtilă, ceea ce face lectura de-a dreptul savuroasă.

 

De altfel, se pare că înclinația spre poezie a fost definitorie pentru Karl Gjellerup, una dintre motivațiile juriului care i-a acordat premiul Nobel în 1917 fiind: „Pentru poetica sa variată și bogată, inspirată din idealuri înalte”.

Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram