logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Pecetea lui Stalin

  Profesorul Gheorghe Onișoru construiește cu răbdare și cu o puzderie de note foarte atent așezate și alese, evoluția evenimentelor care au dus la decapitarea politică a ministrului de Finanțe care a realizat reforma monetară din 1951. Cazul Vasile Luca este prezentat în întreaga sa complexitate. Implicarea profundă a lui Stalin în organizarea conducerii comuniste din România, tendința dictatorială a lui Gheorghiu-Dej, precum și ambițiile politice ale tovarășilor care, mai ieri, luptau împreună pentru victoria marii revoluții socialiste, sunt expuse punctual, refăcând drumul spre eșafod al unui comunist convins și dedicat dar care, spre nenorocul său, nu s-a mai aflat în grațiile conducerii sovietice.

Pecetea lui Stalin poate fi citită ca o lucrare de specialitate, dar eu prefer să o recomand și să o compar cu un roman politic foarte bine documentat, pentru că m-a captivat. Deși cunoșteam în mare cazul Luca, lucrarea profesorului Gheorghe Onișoru mi-a captat atenția și mi-a oferit o analiză detaliată a unuia dintre cele mai complexe procese politice intentate și falsificate în istoria comunismului din România, detalii pe care nu le cunoșteam până acum. Ghilotinarea „troikăi“ Pauker-Georgescu-Luca ne arată fața hâdă și prefăcută a liderilor comuniști, înfometați de putere și paranoici până-n măduva oaselor. Declarațiile date de Vasile Luca în cadrul interogatoriilor la care a fost supus spun foarte mult despre ce însemna să faci parte din acest organism putred și bolnav care a fost Partidul Comunist.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Nu veți avea ura mea Nu veți avea ura mea Nu veți avea ura mea Antoine Leiris
La Bataclan, Paris, a avut loc un atentat terorist în urma căruia soția lui...
Lumea lui Stanley Lumea lui Stanley: Prima aventură, lampa fermecată Lumea lui Stanley: Prima aventură, lampa fermecată Jeff Brown
Primele două aventuri din seria Flat Stanley au fost o surpriză cu adevărat plăcută....
Crenshaw Crenshaw Crenshaw Katherine Applegate
Crenshaw este un amestec mai rar întâlnit în cărțile pentru copii...
Cartea cu Apolodor Cartea cu Apolodor Cartea cu Apolodor Gellu Naum
Trei personaje favorite aveam în copilărie: Iepurilă Varză Dulce, Cipi, piticul...
Doctorul de Soto Doctorul De Soto Doctorul De Soto William Steig
Doctorul de Soto este un șoricel dentist. El are grijă de dantura tuturor animalelor....