Pata umană

Dan Andrei Rareș
Dan Andrei Rareș 03 Iunie, 2014
110

Pata umană sapă adânc în prejudecăţile şi preconcepţiile pe care e clădită cultură americană, ale cărei realizări în domeniul egalităţii şi libertăţii de exprimare, generează valuri care se întorc constant împotriva centrului din care s-au născut pentru a mai smulge cate o bucată.

În cazul nostru, bucata e un fost campion la box afro-american care îşi reneagă moştenirea culturală şi, deghizat în tânăr evreu, ajunge profesor emerit de limbi clasice, numai pentru a fi ostracizat, paradoxal, pe motive de rasism în urma unei exprimări interpretabile.

Pata umană e un amalgam de tabuuri dureroase, produse ale unor mecanisme sociale care glorifică şi acuză în acelaşi timp, care distrug în egală măsură caractere puternice şi slabe, întâi pshic apoi, ce rămâne, pin violenţă brută.

Personajele sunt alese numai după istorii personale extrem de speciale. Profesorul declanşează un scandal printr-o relaţie cu menajera universităţii cu 30 de ani mai tânără, Faunia, care trăieşte într-o sărăcie la limita sălbăticiei, victimă atât a capitalismului cât şi a unui trecut plin de stafii. De altfel singura care pare capabilă de iubire din toată cartea. Relaţia lor e blamată de societatea care se arată reticentă, în ciuda glorificatei revoluţii sexuale, şi ameninţată de fostul soţ, ultimul din sfânta treime a monştrilor din carte.

Lester Farley, poate cel mai interesant, a plecat în Vietnam să apere culorile unui steag care urma să răspândească dragostea şi democraţia în lume şi s-a întors de acolo cu creierul spălat şi însetat de sânge, un vânător de oameni, plin de butoane pe care dacă apeşi tot felul de lucruri greşite se întâmplă. Acesta e obligat să participe la un program de recuperare al foştilor veterani care include cina la un restaurant vietnamez, probă peste care mulţi nu reuşesc să treacă. Mai e şi protagonistul momentului care mie mi-a plăcut cel mai mult din carte, o dimineaţă pe un lac îngheţat, petrecută pescuind idei ucigaşe dintr-o copcă.

Cu toate astea cartea nu mi-a plăcut aşa tare, poate ultima pe care o citesc de Roth. Personal, prefer subiectele mari cu abordări mai subtile, cu mai mult spaţiu de interpretare şi nu atât de aglomerate încât să simţi că cineva îşi forţează un punct de vedere. În fapt o poveste care se auto-canibalizează devenind victima propriului ei subiect. Oricum autorul ei merită să câştige o tonă de fani, în schimbul fiecăruia pe care îl pierde.

Pata umană
Pata umană
Philip Roth
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram