logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Panama Papers

Panama Papers este povestea din spatele articolelor care au zguduit recent lumea cu privire la averile ascunse ale unor politicieni, criminali sau persoane puternice cu interese militare extrem de periculoase.
Frații Obermayer (așa sunt alintați în redacție, nefiind deloc rude) au fost contactați de un oarecare John Doe care le-a furnizat cea mai mare cantitate de informații secrete ce s-au scurs vreodată. Informațiile oferă detalii legate de operațiunile financiare pe care firma de avocatură Mossack și Fonseca le oferă unor oameni  precum Putin sau diferiți conducători militari din Orientul Mijlociu ajutându-i astfel să-și finanțeze afacerile, partidele sau mișcările de gherilă cu bani care nu se pot urmări și care pot dispărea foarte ușor în conturi secrete pentru a fi utilizați ulteriori de către beneficiari al căror nume nu s-ar fi cunoscut vreodată dacă nu ar fi existat un John Doe și jurnaliștii Obermayer.
Cartea se citește ca un thriller, așa a și fost construită, investigația jurnaliștilor fiind redată de parcă ar fi un adevărat film de aventuri.
Întrebările care se ridică din praful împrăștiat de milioanele de documente vărsate în serverele celor doi jurnaliști de către John Doe sunt dintre cele mai interesante: George Soros, recunoscutul miliardar cu o moralitate îndoielnică, este cel care finanțează organizația de jurnalism de investigație din America care-i ajută pe cei doi germani să verifice cantitatea imensă de informație și să-i pună în legătură cu alți jurnaliști de pe întreg globul care vor scrie despre personalitățile din țara lor și care au apelat la serviciile celor de la Mossack și Fonseca. Oare Soros chiar este total dezinteresat de cea mai mare scurgere de informație care poate lovi decisiv în dușmanii lui, oferindu-i astfel o pârghie extraordinară pentru absolut orice mișcare pe care ar vrea să o facă la un moment dat? De ce lipsesc corporațiile americane?
Cert este că Panama Papers este o investigație jurnalistică de o anvergură fără precedent care, pentru binele psihicului oamenilor normali, trebuie citită și păstrată în bibliotecă. Nu știu de ce am impresia că această carte s-ar putea să devină ori o nouă Carte a Înțelepților Sionilor ori un manual de revoluționar pentru mișcări clandestine precum Anonymous.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Umilirea publică în epoca internetului Umilirea publică în epoca internetului Umilirea publică în epoca internetului Jon Ronson
Jon Ronson m-a distrat și fascinat cu volumul său Testul psihopatului. Amuzant,...
Elon Musk Elon Musk. Tesla, SpaceX şi misiunea construirii unui viitor fantastic Elon Musk. Tesla, SpaceX şi misiunea construirii unui viitor fantastic Ashlee Vance
Crezi că sunt nebun? l-a întrebat Elon Musk pe autorul cărții de față, Ashlee...
Jony Ive Jony Ive. Geniul din spatele celor mai importante produse Apple Jony Ive. Geniul din spatele celor mai importante produse Apple Leander Kahney
În momentul în care ai un Iphone, Ipod sau Ipad nu ai cum să nu te minunezi...
Al zecelea om Al zecelea om Al zecelea om Graham Greene
Chavel este prizonier al naziștilor alături de alți treizeci de oameni. Un atentat...
Harry Potter și copilul blestemat Harry Potter și copilul blestemat Harry Potter și copilul blestemat J.K. Rowling
Harry Potter e bătrân acum, are trei copii, lucrează la Ministerul Magiei, iar...