logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Palatul chelfănelii
Palatul chelfănelii Palatul chelfănelii
Pascal Bruckner

Despre Pascal Bruckner nu se poate spune că scrie realist sau suprarealist. Că este adeptul unui curent literar anume. De altfel, el nici măcar nu este de profesie scriitor. Este psiholog, sau mai degrabă antropolog. Este un fin observator al omului și scrie despre om doar ca să îi arate omului verde-n față: Uită-te! Ăsta ești. Dar cum uneori omul se încăpățânează să închidă ochii în fața adevărului despre sine, adevărul se cere spus sub formă de poveste. Exact ca în parabolele hristice. Și da, fiecare roman al lui Bruckner este o parabolă. Iar un cititor isteț ar trebuie să exclame la finele fiecărui roman: Aha! Deci așa stă treaba!..

Ce am înțeles eu din Palatul chelfănelii? Că acolo unde aparenta inocența (nepermisă) a adulților, în fond prostia extremă mascată de o insuficiență a realității de sine devine instituție şi conduce despotic, totul devine un continuu râsu-plânsu. Totul se prăbușește în derizoriu, în absurd, și se îndreaptă fulminant înspre haos. Iar ieşirea din haos se poate găsi doar în maturitatea impusă a copiilor. Pentru că puritatea sufletească a acestora, chiar dacă la exterior este pângărită de consecințele incapacității adulților de a înțelege corect viața, germinează semințele unei înțelepciuni fără drept de tăgadă. Așadar, o comedie amară despre cum înțelepciunea copiilor poate salva uneori lumea.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Irina Teodorescu
Irina Teodorescu este româncă, dar s-a stabilit în Franța, la Paris, din...
Cea mai frumoasă carte din lume Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Eric-Emmanuel Schmitt
Despre femei se spune îndeobște că sunt imposibil de înțeles. O spun...
Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Neagu Djuvara
Neagu Djuvara nu este doar un mare istoric, ci și un extraordinar povestitor. Iar acest...
Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Marian Ştefan
Se spune îndeobște că Bucureștiul este un oraș de coșmar. Și pe bună...
Mătase Mătase Mătase Alessandro Baricco
Mini-romanul Mătase este un roman despre cum poezia poate transforma o temă oarecum...