logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Oscar și Tanti Roz
Oscar şi Tanti Roz Oscar şi Tanti Roz
Eric-Emmanuel Schmitt

Oscar și Tanti Roz este una dintre acele cărți cu copii-adulți, copii maturizați înainte de vreme, din cauza suferințelor fizice, psihice sau emoționale. Oscar suferă de leucemie și își petrece ultima parte a vieții în spital. Părinții par depășiți de situație și îl vizitează destul de rar. Tanti Roz, o asistentă trecută de prima tinerețe, este cea care îi alină zi de zi suferința, discutând cu el câte în lună și stele, și chiar dincolo de stele. Tanti Roz este cea care îi face lui Oscar cunoștință cu Dumnezeu și îl sfătuiește pe acesta să îi scrie Atotputernicului.

Nu voi mai spune nimic despre conținutul poveștii. Vă voi reda doar două fragmente: „- Tanti Roz, am impresia că în Dicţionarul medical nu se găsesc decât probleme particulare, pe care le-ar putea avea câte un om. Nimic din ceea ce interesează pe toată lumea: viaţa, moartea, credinţa, Dumnezeu,/ - Poate ar trebui să cauţi un Dicţionar de filosofie, Oscar. Dar oricum, chiar dacă acolo ai găsi ce cauţi, tot s-ar putea să fii dezamăgit. Pentru fiecare noţiune există mai multe răspunsuri, foarte diferite. - Cum vine asta? - Cele mai interesante întrebări rămân întrebări. Şi conţin în ele un mister. La fiecare răspuns trebuie să adaugi un „poate". Numai întrebările fără interes au răspunsuri definitive. - Vrei să spui că pentru problema „Viaţă" nu există soluţie?
- Vreau să spun că pentru problema „Viaţă" există mai multe soluţii, deci nici una. - După părerea mea, Tanti Roz, singura soluţie pentru viaţă e să trăieşti". „M-am prins că veniseşi. Şi că-mi explicai secretul tău: priveşte lumea în fiecare zi de parcă ai privi-o prima dată. Şi-atunci, ţi-am urmat cuminte sfatul. Pentru prima dată. Contemplam lumina, culorile, copacii, păsările, animalele. Simţeam cum aerul îmi umple nările şi mă ajută să respir. Auzeam vocile care răsunau pe coridor ca-n turla unei catedrale. Simţeam că trăiesc. Şi mă înfioram de bucurie. De fericrea de a exista. Minunat. Îţi mulţumesc, Doamne-Doamne, c-ai făcut asta pentru mine. Mi se părea că mă ţii de mână şi că mă duci în miezul misterului, ca să-l contemplu. Îţi mulţumesc".

Așadar, o lectură de suflet, o lectură ce inevitabil ne va face măcar pentru un timp mai buni, mai atenți la cei din jur, mai angajat în slujba vieții.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Mătase Mătase Mătase Alessandro Baricco
Mini-romanul Mătase este un roman despre cum poezia poate transforma o temă oarecum...
Sunt un curv Sunt un curv Sunt un curv Leonard Ancuța
Cum să nu te oprești în fața unei cărți cu un asemenea titlu?! Fie doar și...
69 de poeme de dragoste 69 de poeme de dragoste. Extrase din atlasul unei lumi dificile 69 de poeme de dragoste. Extrase din atlasul unei lumi dificile Leonard Ancuța
Titlul acestui volum de versuri este fără doar și poate derutant. La primul contact cu...
Iepurii nu mor Iepurii nu mor Iepurii nu mor Savatie Baștovoi
Iepurii nu mor, cu subtitlul Pentru copiii sovietici care au crescut mari, este romanul...
Fuga spre cîmpul cu ciori Fuga spre cîmpul cu ciori. Amintiri dintr-o copilărie ateistă Fuga spre cîmpul cu ciori. Amintiri dintr-o copilărie ateistă Savatie Baștovoi
Tema conflictului dintre generații manifestat la nivel de familie este atât de...