Orizontul

Cartepedia
Cartepedia 31 Mai, 2015
5

Am impresia că Margaret şi cu mine am călătorit încontinuu cu trenul de noapte, aşa încât perioada aceea din viaţa noastră e discontinuuă, haotică, fărămiţată în episoade foarte scurte, fără nici cea mai mică legătură între ele.

Orizontul este a șasea lectură a mea din Modiano. Pe măsură ce-l citesc mai mult, devine mai greu să scriu despre cărţile lui. Nu îl citesc pentru a-mi îmbogăţi cultura sau pentru a bifa încă o carte în lista de lecturi, ci pentru starea în care mă cufund de fiecare dată. M-am ataşat de atmosfera Parisului său, de personajele sale mereu chinuite de fantomele trecutului, de misterele lor nerezolvate, de căutările lor obsesive…

„Reţeta” e mai mult sau mai puţin aceeaşi: o poveste întreruptă la fel de brusc precum a început şi un drum parcurs invers pe firul timpului de unul dintre protagoniştii ei. O legătură uşor bizară între Bosman şi Margaret, privită prin vizorul a 30 de ani după, aşa cum îi place lui Modiano să privească mereu: în urmă. Trecutul – sub lupa prezentului – constituie pentru acest autor o sursă inepuizabilă de inspiraţie sau, poate, în aceeaşi măsură şi un punct de fascinaţie. Toate poveştile lui se trag din anii ’60 şi sunt supuse disecţiei unui ochi nostalgic care nu a uitat, dar nici nu-şi aminteşte cu exactitate. Rătăcim, ca într-un vis, pe culoarele memoriei cuiva. Ca şi cititori, nu putem fi decât nişte intruşi în intimitatea altora, dar e un sentiment plăcut.

Orizontul
Orizontul
Patrick Modiano
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram