logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Opere I. Poezii
Opere I. Poezii Opere I. Poezii
Gellu Naum

Gellu Naum a fost fără doar și poate părintele suprarealismului în literatura românească. El a creat nu doar un curent literar nou, ci mai degrabă o stare de spirit. Ucenicii lui, pe care el îi considera de fapt prietenii lui, se adunau în jurul acestuia ca în jurul unui guru, dar a cărui singură mistică era poezia, așa cum o simțea el. Căci înainte de a scrie poezie, Gellu Naum a trăit poezia în cel mai pur sens al expresiei.
Volumul Opere I, Poezii, ediție îngrijită și prefațată de Simona Popescu, adună la un loc toate volumele sale de poezie, cu excepția celor dedicate copiilor (Cel mai mare Gulliver și Cărțile cu Apolodor), începând cu Drumețul incendiar (1936) și încheind cu Calea Șearpelui (2001), acesta din urmă dezvăluind printre jocurile de cuvinte și o parte din sistemul de gândire naumian, din filozofia naumiană, dacă vreți, fiind de fapt pentru cei ce știu să citească printre rânduri și printre degete, un veritabil manual de dezvoltare personală. Un volum de poezii ca o biblie a suprarealismului românesc și chiar de pretutindeni, o carte ce nu se citește pe nerăsuflate, ci în porții mici. O carte ce trebuie ținută pe noptieră și consultată ca pe un oracol, ori de câte ori viața te pune în dificultate – știu eu o persoană care face asta și este foarte mulțumită de rezultat.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Irina Teodorescu
Irina Teodorescu este româncă, dar s-a stabilit în Franța, la Paris, din...
Cea mai frumoasă carte din lume Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Eric-Emmanuel Schmitt
Despre femei se spune îndeobște că sunt imposibil de înțeles. O spun...
Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Neagu Djuvara
Neagu Djuvara nu este doar un mare istoric, ci și un extraordinar povestitor. Iar acest...
Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Marian Ştefan
Se spune îndeobște că Bucureștiul este un oraș de coșmar. Și pe bună...
Mătase Mătase Mătase Alessandro Baricco
Mini-romanul Mătase este un roman despre cum poezia poate transforma o temă oarecum...