logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Omul pictat

Citisem foarte multe recenzii pozitive la seria Demon a lui Peter V. Brett, așa că publicarea primului volum la Nemira nu putea fi decât o veste bună. Am citit romanul, repede, relaxat, deși sunt multe scene violente și acum, la ceva timp după ce l-am terminat, pot spune că e o serie care propune o lume fantasy mai mult decât atrăgătoare. Sunt unele lucruri care mă enervează la scriitura lui Brett, mici detalii sau evenimente în roman, la final însă balanța înclină în favoarea scriitorului și a ideilor sale.

Ne aflăm într-o lume medievală, în plin război împotriva demonilor care ies noapte de noapte din măruntaiele pământului pentru a ucide orice ființă vie pe care o prind. Și demonii (de foc, apă, pământ, nisip, aer) rareori pot fi înfrânți în luptă directă. Omenirea a găsit alte metode de a se apăra – glife magice, care acoperă zidurile caselor, zidurile orașelor, scuturile militarilor, glife care construiesc bariere invizibile în calea monștrilor. Textele vechi povestesc despre un trecut de aur în care omenirea lupta în războaie glorioase împotriva demonilor (lumea le spune miezingi pentru că ies din miezul pământului), războaie în care omenirea a învins. Însă acum nimeni nu mai știe să creeze armuri și arme potrivite pentru a străpunge pielea groasă a creaturilor sau pentru a apăra trupurile firave ale oamenilor în fața focului ucigaș pe care îl scuipă miezingii.

În lumea asta fără scăpare întâlnim 3 personaje care vor deveni cele trei fire narative principale ale romanului. Arlen, care fuge de-acasă furios pe tatăl său, un om corect însă laș, din cauză căruia murise mama lui Arlen, ucisă de demoni, Leesha, fiica unei mame dure, perverse și nemiloase care o promite de nevastă unui tăietor de lemne, cel mai dur, puternic, dar și mai puțin inteligent dintre tinerii satului și Rojer, un tânăr care asistă neputincios la masacrarea propriei familii, salvat în ultimul moment de Arrick – un saltimbanc simpatic, însă deseori ghinionist.

Trei personaje principale, prin urmare, și trei meserii pe care le vor urma și care leagă destinul acestui ținut. Arlen se pricepe la desenarea glifelor, va deveni un glifar priceput, însă e atras de meseria de mesager, o meserie periculoasă, care promite faimă, bani, însă și o moarte cruntă, aproape sigură în cazul mesagerilor. Leesha, prinsă între intrigile mamei și prostia brutală a soțului „amanetat” își găsește refugiul în meseria de vindecătoare și culegătoare de ierburi, meserie echivalentă unui vraci în satele sărace și slab apărate în fața demonilor. Rojer devine, inevitabil, jongler, câștigînd bani alături de Arrick și sperând tot timpul la succesul promis marilor saltimbanci.

Destinul însă e o cale vicleană și deseori întortocheată, așa că cele trei personaje trec prin nenumărate peripeții, deseori tragice și nemiloase. Unul dintre cei trei însă e destinat să devină omul pictat, luptător de legendă, călător singuratic prin deșertul ucigător, singurul om capabil să înfrunte demonii însetați după sânge proaspăt. Care dintre ei are curajul, dar și forța necesară, veți descoperi singuri citind acest prin volum. Brett nu plictisește și nici nu are răbdare ca mulți alți scriitori de fantasy. Așa că trebuie să vă așteptați la pagini de luptă bine descrise, la răsturnări de situație și multe, multe obstacole care tot apar necontenit în calea celor trei eroi. O lume bine conturată în care voi reveni cu siguranță.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Povestea slujitoarei Povestea slujitoarei Povestea slujitoarei Margaret Atwood
În literatura universală există multe distopii celebre care au marcat și,...
Sulița deșertului Sulița deșertului. Seria Demon (Vol. 2) Sulița deșertului. Seria Demon (Vol. 2) Peter V. Brett
Peter V. Brett depășește așteptările cu această serie Demon. Deși găsești o...
Spectrul lui Phlebas Spectrul lui Phlebas. Seria Cultura (Vol. I) Spectrul lui Phlebas. Seria Cultura (Vol. I) Iain M. Banks
Spectrul lui Phlebas e romanul care deschide una dintre cele mai mari serii space opera...
Nu cred în sfârșitul lumii Nu cred în sfârșitul lumii Nu cred în sfârșitul lumii Antoaneta Ralian
Cu siguranță, toți cei care vor răsfoi volumul acesta știu cine e Antoaneta Ralian....
Orașul ambasadei Orașul Ambasadei Orașul Ambasadei China Miéville
Cu siguranță, Orașul ambasadei e unul dintre cele mai inteligente și mai fascinante...