O plimbare în pădure. Redescoperind America pe cărările Munţilor Apalaşi

Roxana Covaliu
Roxana Covaliu 04 Iunie, 2015
2054

Înainte de a vă vorbi despre acest jurnal de călătorie, să ne oprim puţin asupra autorului său. Bill Bryson e un individ jovial care a decis, se pare, să nu se dedice unui singur gen literar, sau unui singur domeniu de cercetare, ajungând să scrie de la cărţi de popularizare a ştiinţei (aici se situează cunoscuta sa “Despre toate pe scurt. De la Big Bang la ADN”, Ed. Curtea Veche, 2008 ), la jurnale de călătorie, volume despre istoria limbii engleze, sau dicţionarul şugubăţ al unor cuvinte mai speciale din această limbă, lucrări dedicate vieţii domestice, ori biografii ale clasicilor. Va să zică, Bryson are multe lucruri de spus despre multe lucruri, iar ceea ce uneşte aceste scrieri este modul în care o face: liber, cu umor, într-un spirit critic, dar nu lipsit de înţelegere, şi nu în ultimul rând, cu o suculentă autoironie.

Toate acestea se regăsesc, evident, şi în volumul acesta, în care Bryson povesteşte încercările a doi domni trecuţi de prima tinereţe şi fără o pregătire fizică destoinică de a parcurge ceea ce era la acea vreme, cel mai lung traseu de drumeţie marcat, şi acest lucru, de unul singur, trebuie spus,  ar fi fost suficient pentru o lectură interesantă. Doar că, aşa cum vă spuneam mai sus, autorul nu este omul unui singur subiect; prin urmare, pornim alături de el pe Appalachian Trail şi aruncând priviri în stânga şi în dreapta aflăm o mulţime de lucruri despre istoria traseului, despre administrarea (deficitară sau nu) a potecii şi a parcurilor naţionale americane, despre cum a dispărut marele castan american, despre temerarii botanişti americani şi despre începuturile acestui sport în aer liber şi întâmplările tragice care ar fi putut sau nu să fie evitate. Pe lângă toate acestea, Bryson ne mai vorbeşte şi despre americani, cu voioşia, inocenţa, viclenia lor, cu lipsa simţului de răspundere a unora sau încrâncenarea altora.

“O plimbare prin pădure” merită citită pentru oricare din aceste aspecte, dar cel mai mult, merită citită pentru că este exact aşa cum o descrie titlul, ca o plimbare pe mai multe planuri prin marile păduri americane, condusă de un ghid care şi-a făcut temele excelent.

O plimbare în pădure. Redescoperind America pe cărările Munţilor Apalaşi
O plimbare în pădure. Redescoperind America pe cărările Munţilor Apalaşi
Bill Bryson
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram