logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
O lume se destramă

Okonkwo știe că dacă vrea să fie respectat în trib trebuie să facă uitată amintirea tatălui său. Că trebuie să muncească. Să fie curajos. Să-și forțeze chi-ul să spună „da”  la tot ce întreprinde. Ceea ce se întâmplă. Însă uciderea accidentală a unui tânăr din trib îl aruncă, conform tradiției, în exilul de șapte ani care trebuie ispășit pe pământul unde a trăit mama sa. Okonkwo așteaptă clipa când va reveni la vechile sale colibe, la cultura sa de igname, la vechii săi prieteni, însă lucrurile se schimbă, vechea ordine a lumii pe care strămoșii au lăsat-o spre păstrare se crapă sub pașii hotărâți și apăsați ai misionarilor creștini, care pătrund în universul magic și înghețat în timp al triburilor de demult.

Lumea pe care ai să o găsești în rândurile așternute de Chinua Achebe te va împresura și, este posibil, să te facă să tremuri speriat de violența trăirilor care-i încearcă pe membrii unui trib care pare a fi rupt din basme, dintr-o lume magică în care vrăjitoria și spiritele există și se implică activ în viața oamenilor.

Creștinismul a distrus lumi pentru a clădi împărăția dumnezeului pe care-l propovăduiesc. Una dintre lumile destrămate îți stă chiar în fața ochilor.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Umilirea publică în epoca internetului Umilirea publică în epoca internetului Umilirea publică în epoca internetului Jon Ronson
Jon Ronson m-a distrat și fascinat cu volumul său Testul psihopatului. Amuzant,...
Ochi de câine albastru Ochi de câine albastru Ochi de câine albastru Gabriel García Márquez
Volumul conține primele încercări literare ale lui Gabriel Garcia Marquez,...
Flamurile negre Flamurile negre: ascensiunea ISIS Flamurile negre: ascensiunea ISIS Joby Warrick
O incursiune în secretele formațiunii teroriste care a sădit groază în...
Costumul nici-nu-contează Costumul nici-nu-contează și alte povestiri Costumul nici-nu-contează și alte povestiri Sylvia Plath
Când ai copii pe care vrei să-i adormi, dar alături de care nu vrei să adormi...
Vijelia Vijelia Vijelia Gabriel García Márquez
Înainte, cu mult înainte, de acel Macondo pe care-l vom găsi în cartea...