logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
O istorie a literaturii pentru copii și adolescenți

Cu siguranță toți părinții își doresc să le insufle copiilor lor dragul de lectură. Dar uneori, dat fiind faptul că între copilăria lor și cea a copiilor lor s-au succedat multe evenimente ce au dus la ștergerea din memorie a lecturilor copilăriei, mulți părinți se văd depășiți de întrebarea: Ce să îi recomand celui mic să citească?

Cartea aceasta este tot ce le trebuie. Autorul, diplomat în psihologie și pedagogie, trece în revistă aproape toate genurile literare specifice sau accesibile copiilor, cu liste de autori și operele lor cele mai importante. Se recomandă inițiera în lectură cu marile epopei ale antichității, Ghilgameș, Iliada, Odiseea, Eneida, Ramaiaia și Mahabharata, Esopia și Alexandria, firește prescurtate și pe înțelesul lor. Apoi sunt aduse în discuție basmele clasice ale autorilor canonici: Frații Grimm, Hans Christian Andersen, Charles Perault, Charles Dickens etc.

Itinerariul continuă, atât cronologic cât și tematic, cu promotrii literaturii fantasy: Jules Verne, Lewis Carroll, C. S. Lewis. Apoi sunt trecuți la index toți maeștrii literaturii de gen. De altfel, nu sunt trecuți sub tăcere nici autorii români. Sunt consemnați aici atât cei care și-au dedicat întreaga operă literaturii pentru copii, Ion Creangă, Petre Ispirescu, Gr. Alexandrescu, Elena Farago, Constantin Chiriță, Mircea Sântimbrean, cât și cei care au cochetat doar cu acest gen literar, Tudor Arghezi, Marin Sorescu și chiar Gellu Naum.

Marele merit al acestei lucrări este poate acela că autorul a optat în redactarea ei pentru un gen de scriitură accesibilă oricărui cititor, lipsind cu desăvârșire exprimările academice. Poate fi astfel consultată atât de părinți cât și de copii, atât de învățători cât și de studenții ce își propun să studieze această ramură a literaturii.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Irina Teodorescu
Irina Teodorescu este româncă, dar s-a stabilit în Franța, la Paris, din...
Cea mai frumoasă carte din lume Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Eric-Emmanuel Schmitt
Despre femei se spune îndeobște că sunt imposibil de înțeles. O spun...
Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Neagu Djuvara
Neagu Djuvara nu este doar un mare istoric, ci și un extraordinar povestitor. Iar acest...
Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Marian Ştefan
Se spune îndeobște că Bucureștiul este un oraș de coșmar. Și pe bună...
Mătase Mătase Mătase Alessandro Baricco
Mini-romanul Mătase este un roman despre cum poezia poate transforma o temă oarecum...