O istorie a literaturii pentru copii și adolescenți

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 11 Aprilie, 2016
1982

Cu siguranță toți părinții își doresc să le insufle copiilor lor dragul de lectură. Dar uneori, dat fiind faptul că între copilăria lor și cea a copiilor lor s-au succedat multe evenimente ce au dus la ștergerea din memorie a lecturilor copilăriei, mulți părinți se văd depășiți de întrebarea: Ce să îi recomand celui mic să citească?

Cartea aceasta este tot ce le trebuie. Autorul, diplomat în psihologie și pedagogie, trece în revistă aproape toate genurile literare specifice sau accesibile copiilor, cu liste de autori și operele lor cele mai importante. Se recomandă inițiera în lectură cu marile epopei ale antichității, Ghilgameș, Iliada, Odiseea, Eneida, Ramaiaia și Mahabharata, Esopia și Alexandria, firește prescurtate și pe înțelesul lor. Apoi sunt aduse în discuție basmele clasice ale autorilor canonici: Frații Grimm, Hans Christian Andersen, Charles Perault, Charles Dickens etc.

Itinerariul continuă, atât cronologic cât și tematic, cu promotrii literaturii fantasy: Jules Verne, Lewis Carroll, C. S. Lewis. Apoi sunt trecuți la index toți maeștrii literaturii de gen. De altfel, nu sunt trecuți sub tăcere nici autorii români. Sunt consemnați aici atât cei care și-au dedicat întreaga operă literaturii pentru copii, Ion Creangă, Petre Ispirescu, Gr. Alexandrescu, Elena Farago, Constantin Chiriță, Mircea Sântimbrean, cât și cei care au cochetat doar cu acest gen literar, Tudor Arghezi, Marin Sorescu și chiar Gellu Naum.

Marele merit al acestei lucrări este poate acela că autorul a optat în redactarea ei pentru un gen de scriitură accesibilă oricărui cititor, lipsind cu desăvârșire exprimările academice. Poate fi astfel consultată atât de părinți cât și de copii, atât de învățători cât și de studenții ce își propun să studieze această ramură a literaturii.

Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram