Noi

Vlad Zver
Vlad Zver 21 Mai, 2014
813

Romanul distopic nu a început nici cu Minunata Lume Nouă, nici cu 1984. Evgheni Zamiatin deschide drumul acestui gen literar cu Noi.

Kurt Vonnegut conchide la un moment dat, referindu-se la Pianui Mecanic: „am folosit cu mult entuziasm acțiunea cărții Minunata lume nouă, a cărei acțiune a folosit cu mult entuziasm cartea lui Evgheni Zamiatin Noi.”

Iată că avem deja trei monștri sacri ai scrierii distopice care se „ceartă” pe marginea unui Noi implicat în Ei și în opera Lor. Adevărul nu mai contează la momentul ăsta, cu atât mai mult cu cât toți scriitorii pomeniți mai sus ne-au oferit adevărate capodopere distopice.

D-503 este un inginer în Statul Unic care lucrează la Integrală, o navă spațială menită să schimbe logica și omenirea și să ajute statul să cucerească galaxii după ce a supus Pământul. D-503 are prieteni normali care se comportă așa cum dorește și vrea statul. Mai puțin I-330 care-l atrage și-l provoacă într-un mod cât se poate de erotic și carnal, comportament interzis de Statul Unic. Ceea ce urmează rămâne să descopere cititorul…

Nota bene: Orașul de sticlă în care trăiește D-503 este inspirat din panopticonul lui Jeremy Bentham și este aplicat și astăzi în unele regimuri penitenciare – vezi, de ex. celulele din serialul de mare succes OZ.

Noi
Noi
Evgheni Ivanovici Zamiatin
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram