logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Nocturnă în Chile
Nocturnă în Chile Nocturnă în Chile
Roberto Bolaño

Remușcările provoacă insomnii, iar insomniile atrag melancolii și para-melancolii. Sebastian Urrutia Lacroix, preot catolic, poet și critic literar, dar și membru al Opus Dei își rememorează principalele secvențe ale vieții, preț de o singură noapte. Flash-urile lui se opresc asupra unor momente definitorii pentru parcursul vieții sale: absolvirea seminarului și hirotonirea, emoția întâlnirii cu marele critic Farewell, discuțiile neterminate despre Pablo Neruda; colaborarea cu misterioșii domni Acirf și Aru, care îl atrag într-un carusel al compromisurilor, seratele literare din casa Marie Canales, pretendentă la statutul de scriitoare, în subsolul căreia se întâmplă fapte reprobabile etc.

Fiecare din aceste secvențe are pe lângă personajele văzute și câte un personaj nevăzut, de obicei o întrebare sau o idee, ce devine pur și simplu personaj prin pregnanța cu care se face remarcată. Astfel, facem cunoștință cu personajul-întrebare: oare homosexualitatea chiar este ceva firesc în rândul clerului catolic? Sau cu personajul colectiv, multiplicat, preotul și șoimul vânător de porumbei, un tandem ce pare să existe ca o specie de sine stătătoare. Dar dincolo de toate acestea, se insinuează personajul laitmotiv al amintirilor lui Urrutia: tânărul îmbătrânit – o prezență fantomatică, întotdeauna fără replică, făcând doar mici gesturi ce ar fi putut fi ușor trecute cu vederea, dar care în mintea și sufletul preotului declanșează război. Oare de ce? Cine este totuși acest personaj? Rămâne să descoperiți citind în întregime această carte. Un ultim avertisment: nu este scrisă din cuvinte, ci din imagini voalate și estompate. Așa că, spor la citit flash-uri!

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Irina Teodorescu
Irina Teodorescu este româncă, dar s-a stabilit în Franța, la Paris, din...
Cea mai frumoasă carte din lume Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Eric-Emmanuel Schmitt
Despre femei se spune îndeobște că sunt imposibil de înțeles. O spun...
Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Neagu Djuvara
Neagu Djuvara nu este doar un mare istoric, ci și un extraordinar povestitor. Iar acest...
Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Marian Ştefan
Se spune îndeobște că Bucureștiul este un oraș de coșmar. Și pe bună...
Mătase Mătase Mătase Alessandro Baricco
Mini-romanul Mătase este un roman despre cum poezia poate transforma o temă oarecum...