logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
New York-ul de altădată

Patru povestiri reprezentative pentru New York-ul anilor patruzeci, cinzeci, șaizeci și șaptezeci.

În Fapt de zi înșelător, un tânăr este trimis de tatăl său pentru a strânge picturi valoroase care să fie prezentate în galeria familiei. Goana după capodopere îl aduce pe tânăr în contact cu o serie de picturi reprezentative pentru pictura italiană timpurie, colecție care îi atrage ura tatălui și dezmoștenirea. Singurul lucru care-i rămâne acestuia este colecția de tablouri, tablouri pe care este hotărât să le arate lumii în speranța că o să mai vadă cineva frumusețea, unicitatea și valoarea acestora.
Fata bătrână este povestea unei fetițe ilegitime adoptată de cea mai bună prietenă a mamei sale. Pe măsură ce tânăra crește, secretele dintre cele două femei se cer spuse, altminteri relația din sânul straniei familii riscă să se prăbușească.
În Revelație un tânăr descoperă reabilitarea morală în urma unei întâlniri cu Walt Whitman, întâlnire intermediată de un bărbat pe care-l respecta, dar pe care nu-l putea înțelege datorită relației pe care o avea cu propria-i nevastă.
Ziua de Anul Nou prezintă cititorului drama Lizziei Hazeldean, o tânără soție bănuită de adulter, în momentul în care este zărită ieșind dintr-un hotel în flăcări alături de un alt bărbat. Lizzie are un soț bolnav la pat, cu probleme financiare mari, iar societatea new yorkeză o suspectează de fățărnicie. Oare ce secret ascunde Lizzie?

Edith Warthon nu iartă nici o ieșire în decor a societății new yorkeze din decadele pe care le alege. Eșecurile sunt privite scrutător și expuse cu maximum de sinceritate. Tarele societății înalte din urbea americană nu scapă de ochiul vigilent al autoarei care condamnă cu un sarcasm neîndurător fățărnicia, parvenitismul, perfidia și ipocrizia unei societăți care-și caută identitatea, timp în care amestecă de-a valma valori vechi și noi.
Un roman superb, câștigător de premiu Pulitzer, pe vremea când Pulitzer-ul însemna mai mult decât un bombardament de metafore alandala.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Nu veți avea ura mea Nu veți avea ura mea Nu veți avea ura mea Antoine Leiris
La Bataclan, Paris, a avut loc un atentat terorist în urma căruia soția lui...
Lumea lui Stanley Lumea lui Stanley: Prima aventură, lampa fermecată Lumea lui Stanley: Prima aventură, lampa fermecată Jeff Brown
Primele două aventuri din seria Flat Stanley au fost o surpriză cu adevărat plăcută....
Crenshaw Crenshaw Crenshaw Katherine Applegate
Crenshaw este un amestec mai rar întâlnit în cărțile pentru copii...
Cartea cu Apolodor Cartea cu Apolodor Cartea cu Apolodor Gellu Naum
Trei personaje favorite aveam în copilărie: Iepurilă Varză Dulce, Cipi, piticul...
Doctorul de Soto Doctorul De Soto Doctorul De Soto William Steig
Doctorul de Soto este un șoricel dentist. El are grijă de dantura tuturor animalelor....