logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
New York-ul de altădată

Patru povestiri reprezentative pentru New York-ul anilor patruzeci, cinzeci, șaizeci și șaptezeci.

În Fapt de zi înșelător, un tânăr este trimis de tatăl său pentru a strânge picturi valoroase care să fie prezentate în galeria familiei. Goana după capodopere îl aduce pe tânăr în contact cu o serie de picturi reprezentative pentru pictura italiană timpurie, colecție care îi atrage ura tatălui și dezmoștenirea. Singurul lucru care-i rămâne acestuia este colecția de tablouri, tablouri pe care este hotărât să le arate lumii în speranța că o să mai vadă cineva frumusețea, unicitatea și valoarea acestora.
Fata bătrână este povestea unei fetițe ilegitime adoptată de cea mai bună prietenă a mamei sale. Pe măsură ce tânăra crește, secretele dintre cele două femei se cer spuse, altminteri relația din sânul straniei familii riscă să se prăbușească.
În Revelație un tânăr descoperă reabilitarea morală în urma unei întâlniri cu Walt Whitman, întâlnire intermediată de un bărbat pe care-l respecta, dar pe care nu-l putea înțelege datorită relației pe care o avea cu propria-i nevastă.
Ziua de Anul Nou prezintă cititorului drama Lizziei Hazeldean, o tânără soție bănuită de adulter, în momentul în care este zărită ieșind dintr-un hotel în flăcări alături de un alt bărbat. Lizzie are un soț bolnav la pat, cu probleme financiare mari, iar societatea new yorkeză o suspectează de fățărnicie. Oare ce secret ascunde Lizzie?

Edith Warthon nu iartă nici o ieșire în decor a societății new yorkeze din decadele pe care le alege. Eșecurile sunt privite scrutător și expuse cu maximum de sinceritate. Tarele societății înalte din urbea americană nu scapă de ochiul vigilent al autoarei care condamnă cu un sarcasm neîndurător fățărnicia, parvenitismul, perfidia și ipocrizia unei societăți care-și caută identitatea, timp în care amestecă de-a valma valori vechi și noi.
Un roman superb, câștigător de premiu Pulitzer, pe vremea când Pulitzer-ul însemna mai mult decât un bombardament de metafore alandala.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Umilirea publică în epoca internetului Umilirea publică în epoca internetului Umilirea publică în epoca internetului Jon Ronson
Jon Ronson m-a distrat și fascinat cu volumul său Testul psihopatului. Amuzant,...
Elon Musk Elon Musk. Tesla, SpaceX şi misiunea construirii unui viitor fantastic Elon Musk. Tesla, SpaceX şi misiunea construirii unui viitor fantastic Ashlee Vance
Crezi că sunt nebun? l-a întrebat Elon Musk pe autorul cărții de față, Ashlee...
Jony Ive Jony Ive. Geniul din spatele celor mai importante produse Apple Jony Ive. Geniul din spatele celor mai importante produse Apple Leander Kahney
În momentul în care ai un Iphone, Ipod sau Ipad nu ai cum să nu te minunezi...
Al zecelea om Al zecelea om Al zecelea om Graham Greene
Chavel este prizonier al naziștilor alături de alți treizeci de oameni. Un atentat...
Harry Potter și copilul blestemat Harry Potter și copilul blestemat Harry Potter și copilul blestemat J.K. Rowling
Harry Potter e bătrân acum, are trei copii, lucrează la Ministerul Magiei, iar...