logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Narcis și Gură-de-Aur

Romanul Narcis și Gură-de-Aur relatează istoria a doi prieteni: Narcis, tânărul  profesor într-o școală monahală și Gură-de-Aur, elevul ce ajunge în acea instituție în pofida voii sale, neavând în fond vocație monastică. Cei doi sunt întruchiparea conceptului contrariilor care se atrag, dar în același timp se și completează reciproc. Aceasta face ca între ei să se înfiripe foarte repede o prietenie atât de puternică încât fiecare reușește să citească în sufletul celuilalt. Astfel, Narcis îi descoperă lui Gură-de-Aur că sufletul său nu este făcut pentru viața pustnicească și că își va găsi rostul vieții doar călătorind și trăind ca un aventurier, fapt ce se va adeveri întocmai, Gură-de-Aur transformându-se cu sau fără voia lui într-un Don Juan rural, dar totodată aflându-și sensul vieții în arta sculpturii. În tot acest timp, Narcis rămâne în mănăstire și datorită destoiniciei sale devine abate. Spre finalul istorisirii drumurile lor se reîntâlnesc, dar nu pentru mult timp.

Narcis și Gură-de-Aur poate fi citit și ca un roman al paradoxurilor. Dintru început frizează paradoxul din jocul numelor: Narcis ar fi trebuit să fie vagabondul și Gură-de-Aur, sfântul. În roman, lucrurile stau exact pe dos. Apoi, personalitățile celor doi sunt de asemenea paradoxale: Narcis, apare ca tipul cu rădăcini adânc înfipte în pământ, dar cu aripi ale spiritului ce caută să pătrundă cât mai în profunzime tainele cerești; iar Gură-de-Aur este dezrădăcinatul prin excelență, dar având în gând o singură obsesie: figura mamei ce îl va călăuzi pe toată durata vieții sale. Se poate trage concluzia că pentru Hesse, ca și pentru Kierkegaard, paradoxurile dau sens adevărat vieții, tocmai prin învăluirea oricărui fapt aparent comun într-o mreajă de neînțeles, aspect esențial pentru cei însetați de taine și de esențe.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Irina Teodorescu
Irina Teodorescu este româncă, dar s-a stabilit în Franța, la Paris, din...
Cea mai frumoasă carte din lume Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Eric-Emmanuel Schmitt
Despre femei se spune îndeobște că sunt imposibil de înțeles. O spun...
Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Neagu Djuvara
Neagu Djuvara nu este doar un mare istoric, ci și un extraordinar povestitor. Iar acest...
Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Marian Ştefan
Se spune îndeobște că Bucureștiul este un oraș de coșmar. Și pe bună...
Mătase Mătase Mătase Alessandro Baricco
Mini-romanul Mătase este un roman despre cum poezia poate transforma o temă oarecum...