Must read 9 decembrie 2014

Cartepedia
Cartepedia 09 Decembrie, 2014
5

De două ori pe lună, redacția revistei Semne Bune vine în vizită pe Cartepedia și îți recomandă cele mai interesante lecturi pe care poți pune mâna. 

Aleph
Jorge Luis Borges
În ”Aleph”, Borges își permite să demitizeze. Aşa cum Aleph este punctul ce conţine întregul univers, universul literar borgesian se regăseşte în Aleph: oglinzi, labirinturi, vise, biblioteci infinite, cuţitari gaucho, tigri transparenţi sunt teme şi motive la care autorul se întoarce mereu pentru a demonstra ceea ce a susţinut întotdeauna, că lumea e o carte ce se rescrie la infinit. Dar o carte pe care Borges nu uită să o scuture de praf și să o atingă, spre a ne deschide calea prin imaginația lui, de orb vizionar, mereu pus pe demitizat umanul, în care lângă o gașcă de cuțitari, crește o poveste, pe care nu ne lasă să o citim fără a ne tulbura gândirea. Nu poți citi Borges și rămâne apoi la fel de nepăsător în fața mircolului. Te trezești fabulând pe marginea unui lucru nesesizabil aproape, care capătă valențe de dinamită magică.
Vezi cartea
Memoriile unui bătrân crocodil
Tennessee Williams
Tennessee Williams a fost un scriitor care a știut ce să ia și ce să dăruiască cinematografiei și literaturii anilor ’40-’50. Nu și-a însușit titluri onorifice, nu s-a cocoțat pe norii cei mai denși ai succesului. Nu, el a văzut viața ca pe un șir interminabil de lucruri mai mult sau mai puțin plăcute, fiind un om depresiv și bântuit de proprii demoni interiori. În Memoriile unui bătrân crocodil se observă cu ochiul liber faptul că omul din spatele rândurilor este un om extrem de simplu, sfâșiat pe dinăuntru de neîmplinirea unei iubiri care nu mai există, sperând că scrisul îl va salva.
Vezi cartea
Furie
Salman Rushdie
Aceasta este o lovitură de stat adevărată: să faci religia fundamentală a unui popor să devină caraghioasă, evidențiind că extremele și tradițiile lui urmate orbește nu sunt cea mai bună cale. Evident, pudibonzii și sfinții islamici s-au răsculat și, de-aici, și tevatura romanului. E de ajuns să citești doar câteva romane ale lui Rushdie și nu ai cum să nu simți (pe degete, chiar) misticismul și derapajul fantezist la ale cărui curbe ne obligă să ne lipim de scaunul de copilot.
Vezi cartea
Cina blestemată
Ismail Kadare
Rețeta unei cărți bune include câteva elemente esențiale: un subiect atractiv, personaje memorabile, un fir narativ croit cu meticulozitatea unui ceasornicar și, pentru că un volum se citește și mai bine când este contextualizat, un autor cu o istorie personală demnă de reținut. Pornind de la această formulă, Cina blestemată, semnată de scriitorul albanez Ismail Kadare, este romanul perfect, mai ales pentru cititorii care simt nevoia de a arunca o privire de cealaltă parte a istoriei.
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram