Must read 8 septembrie 2015

Cartepedia
Cartepedia 08 Septembrie, 2015
5

De două ori pe lună, redacția revistei Semne Bune vine în vizită pe Cartepedia și îți recomandă cele mai interesante lecturi pe care poți pune mâna.  

Flori de ruină
Patrick Modiano
Am zis că Flori de ruină este mai special, pentru că reușește că cuprindă cumva majoritatea temelor pe care le-a tot abordat și pe cele pe care le va tot aborda în viitoarele romane: dispariția, alienarea, nostalgia, copilăria, umberele, trecutul, scrisul-amintire. În plus, în acest roman apare mai mult silueta tatălui, și el un mare dispărut, un om care probabil l-a marcat enorm pe micul Patrick, nu prin fapte sau prezență, ci tocmai prin absența alimentată de multe povești stranii despre el: mici afaceri necurate, trafic, cârdășia cu persoane dubioase, joburi mizere, amante, călătorii.
Vezi cartea
Malad
Alexandru Voicescu
Malad este un roman cu adevărat complex, care nu trădează stângăcii de debutant. Tonul este calibrat pentru a vorbi cititorului cu uşurinţă; tema este fascinantă şi tratată în moduri surprinzătoare; acţiunea te ţine cu sufletul la gură şi te face să citeşti cartea repede, avid de răspunsuri; eroul principal trece prin întâmplări şi situaţii incredibile, dar încadrate credibil în naraţiune; personajele sunt construite fără greşeală, în complexitatea lor; iar scenele fantastice se întrepătrund atât de bine cu cele ancorate în realitate încât trecerea dintre ele este aproape insesizabilă.
Vezi cartea
Cele mai frumoase Mituri și Legende din toată lumea
Linda Edwards
Așadar, jucăria de față este un minunat prilej de întâlnire a unor personaje mitologice precum Arahne și Atena, Eco și tragicul ei sfârșit, căci nu femeile au ultimul cuvânt, după cum se spune, ci frumoasa nimfă a pădurilor, care ulterior se îndrăgostește de Narcis; Baba Iaga și Mișa împreună cu ajutoarele ei blănoase, Sora Dantelă (motivul țesăturii este ofertant și aici); infatuatul Kubera, zeul Shiva și Ganesha – micul zeu flămând cu cap de elefant, Cupidon și Psihe, etc. Nelipsită este și suita animalieră formată din Muzicienii din Bremen, de care, probabil, mulți își amintesc de ei de prin desene animate, Motanul încălțat, dar și o vulpe păcălită, în sfârșit, de o barză. Ilustrațiile sunt abundente și prietenoase cu poveștile, fiecare pagină fiind încadrată de chenare ornamentate cu diverse motive.
Vezi cartea
Flora şi Ulise. Aventurile iluminate - PB
Kate DiCamillo
Deși tematica supereroului este ultra-folosită în literatură, dar și în filme, această veveriță supererou este un pic altfel, mult mai apropiată de categoria de vârstă dedicată (prin felul în care îi sunt conturate caracteristicile). Lectura acestei cărți m-a amuzat și binedispus, iar atunci când te cufunzi în poveste alături de copilul tău, sentimentul e cu totul și cu totul altfel, vezi ce îi place, la ce pasaje râde cel mai tare, la care e mai curios ori care duce la cel mai mare număr de întrebări.
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram