Must read 23 iunie 2015

Cartepedia
Cartepedia 23 Iunie, 2015
5

De două ori pe lună, redacția revistei Semne Bune vine în vizită pe Cartepedia și îți recomandă cele mai interesante lecturi pe care poți pune mâna.  

Căpitanul Mihalis
Nikos Kazantzakis
Căpitanul Mihalis este un roman zguduitor prin profunzimea, prin teme, subiecte, prin curajul scriiturii, prin destinele zugrăvite în el, prin poveștile atât de omenești. Trăiești cu personajele, înțelegi de ce se zbat atât, te înfurii odată cu ele sau le disprețuiești. Atât de bun este autorul, încât de trage după el în poveste. Chiar dacă este obositoare pe alocuri, lectura acestui roman îl va răsplăti din plin pe cititorul atent și dedicat.
Vezi cartea
Confidentul
Hélène Grémillon
Având o dinamică oscilantă, cu puncte de maximum şi de terminus inserate, subtil, în prima parte, şi cu o mărturisire menită să facă lumină în viaţa eroinei, în cea de-a doua, romanul pune pe tapet drama unei mame-surogat ce-şi vede pruncul în braţele femeii cu care încheiase un anumit pact, şi al cărui tată era soţul mamei adoptive. Având pe fundal febra primilor ani ai Celui de-al Doilea Război Mondial, povestea poartă amprenta tulburărilor care cuprinseseră Franţa, a ocupării Parisului de către armata celui de-al III-lea Reich şi a dezbinării relaţiilor de familie.
Vezi cartea
Peripeţiile bravului soldat Svejk
Jaroslav Hašek
Deși poate părea amenințător din cauza dimensiunii, romanul este, în ceea ce mă privește, un instrument inteligent de a pătrunde și mai adânc în subteranul uman (nu că am avea acces așa cum ne-am dori). Probabil că autorul n-a decis ca scopul cărții să fie umorul necontenit al cititorului, adică nu vă așteptați să fie o carte dedicată consumului de bere și de semințe; am un sentiment că Hašek a scris-o pentru a arăta lumii cum patriotismul se ofilește cu fiecare zi petrecută pe front, cum omul se transformă într-un biped cu creier înecat de frica morții.
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram