Must read 22 ianuarie 2015

Cartepedia
Cartepedia 21 Ianuarie, 2015
5

De două ori pe lună, redacția revistei Semne Bune vine în vizită pe Cartepedia și îți recomandă cele mai interesante lecturi pe care poți pune mâna. 

 

 

Religie, politică și mit. Texte despre Mircea Eliade și Ioan Petru Culianu (Ediția a II‑a)
Andrei Oişteanu
Volumul „Religie politică şi mit. Texte despre Mircea Eliade şi Ioan Petru Culianu” pune în perspectivă o serie de aspecte pe care istoria nu trebuie să le uite: perioada de „deraiere” ideologică a istoricului religiilor Mircea Eliade, prin simpatizarea Gărzii de Fier, relaţia extraordinară între Mircea Eliade şi discipolul său, istoricul Ioan Petru Culianu, presiunile şi hărţuirea intensă a Securităţii (excelent punctate, pe parcursul volumului), munca titanică a celor doi istorici, precum şi halucinantul episod al asasinatului lui Ioan Petru Culianu.
Vezi cartea
Sindromul de panică în Orașul Luminilor
Matei Vişniec
Romanul Sindromul de panică în Orașul Luminilor este fără doar și poate o carte a unui autor îndrăgostit de cuvinte. Practic, este o carte despre cuvinte și despre cei ce se folosesc în mod conștient de ele: scriitorii, personajele lor, editorii, cititorii, librarii. Și ramificarea nu e întâmplătoare, fiindcă Autorul este cel ce plutește pe deasupra tuturor, ca Duhul Sfânt peste ape și, ca în cazul romanului Cafeneaua Pas-Parol, autorul intră în conversație cu personajele, devine un personaj, dar de data aceasta nu este atât de rău privit de către caracterele sale. Din primele pagini ale cărții suntem cumva uimiți de întrebarea unui personaj, adresată naratorului, care pare a fi și autorul: ”Sunteți autor sau personaj?”
Vezi cartea
Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri
Radu Paraschivescu
Ați știut vreodată, neiubitori ai fotbalului, că FC Liverpool are un imn ?Evident, microbiștii cunosc celebrul You’ll never walk alone, toate echipele mari de fotbal au imnuri. Așa-i, dar nu în spatele tuturor imnurilor se ascunde o poveste precum cea a imnului echipei Liverpool. Romanul Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri (Humanitas, 2012) conține un singur adevăr, conform lui Radu Paraschivescu, acela că Liverpool a câștigat Liga Campionilor în 2005. (...) Nu sunt o fană a fotbalului (eu preferând sporturile de full contact ), dar pot spune că romanul m-a captivat și nu e musai să fii un cunoscător al fotbalului ca să-l citești. E ficțiune dozată într-o manieră palpitantă, o desfășurare evenimențială fără cusur, detaliile nu dau bătaie de cap. Totul se rescrie sub pana lui Michael Flaherty și a lui Radu Paraschivescu.
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram