logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Moștenirea Eszterei
Moştenirea Eszterei Moştenirea Eszterei
Sándor Márai

Esztera nu mai e de multă vreme tânără. Nici frumoasă, nici bogată. Parcă nici bărbații nu o mai curtează ca pe vremuri. Singura ei bogăție – o avere risipită, o casă ruinată, însă cu o grădină încă de invidiat. Și multe, multe amintiri și la fel de multe regrete. Esztera trăiește cu Nunu, o rudă la fel de bătrână și tăcută ca și ea, cu care își împarte zilele, hrana puțină și trecutul. Trecutul celor două femei, dar și al unor prieteni de familie, este bântuit de imaginea unui bărbat care a reușit să schimbe viața tuturor: Lajos. Rebel, mincinos, îndrăgostitul tulburător care fermeca atât pe cei apropiați, cât și publicul banal, martor al scenetelor puse la cale.
Lajos era un petrecăreț celebru, îi plăcea lumea bună, promitea orice, împrumuta bani, bijuterii, bunuri fără să-și achite însă datoriile. Când nu reușea să împrumute, fura. Inclusiv inima Eszterei, cu toate că a ales-o la final pe sora ei pentru a-l însoți în călătoria spre lumea largă. Un personaj cinic, măscărici primejdios, malefic prin tot ce atingea și schimba în jurul său. Și iată că după 20 de ani Lajos se întoarce. Văduv, cu o fetiță rămasă în urma căsătoriei, cu o slujnică perfidă și cu o sete nebună de a distruge tot ce nu a reușit în tinerețe. Întreaga comunitate se pregătește ca pentru venirea Apocalipsei: unii crezând că-și vor recupera datoriile nesfârșite făcute de Lajos, alții rememorând atmosfera de sărbătoare pe care tânărul o stârnea în timpul vizitelor deja celebre. Pentru Esztera și Nunu reîntoarcerea sună a condamnare definitivă. Vor reuși să se opună farmecelor lui Lajos sau totul e deja compromis?
Un roman splendid, cu câteva personaje bine desenate și o poveste care te revoltă și te ține în suspans până spre ultimele pagini. Un roman care confirmă talentul de mare scriitor al lui Sándor Márai.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Povestea slujitoarei Povestea slujitoarei Povestea slujitoarei Margaret Atwood
În literatura universală există multe distopii celebre care au marcat și,...
Sulița deșertului Sulița deșertului. Seria Demon (Vol. 2) Sulița deșertului. Seria Demon (Vol. 2) Peter V. Brett
Peter V. Brett depășește așteptările cu această serie Demon. Deși găsești o...
Spectrul lui Phlebas Spectrul lui Phlebas. Seria Cultura (Vol. I) Spectrul lui Phlebas. Seria Cultura (Vol. I) Iain M. Banks
Spectrul lui Phlebas e romanul care deschide una dintre cele mai mari serii space opera...
Nu cred în sfârșitul lumii Nu cred în sfârșitul lumii Nu cred în sfârșitul lumii Antoaneta Ralian
Cu siguranță, toți cei care vor răsfoi volumul acesta știu cine e Antoaneta Ralian....
Orașul ambasadei Orașul Ambasadei Orașul Ambasadei China Miéville
Cu siguranță, Orașul ambasadei e unul dintre cele mai inteligente și mai fascinante...