Moş Crăciun & Co

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 15 Noiembrie, 2016
1982

Înainte de a fi un roman, Moș Crăciun & Co. a fost un pariu. Un număr de 53 de scriitori și-au propus să scrie Cel mai rapid roman din lume. După 5 ore și 35 de minute, textul era gata de dat la tipar. Iar după un total de 9 ore, 5 minute și 8 secunde, primul exemplar al romanului a fost gata de scos în lume. Recordul a fost omologat de Cartea Recordurilor, deci toate au mers strună și pariul a fost câștigat. Amfitrionii acestui pariu au fost scriitorii Gabriel H. Decuble, Florin Iaru, Răzvan Țupa și Marius Chivu. Pe ceilalți, până la 53, îi veți saluta pe coperta a patra a cărții.
Dar să vorbim și despre rezultatul final. Și trebuie precizat din capul locului că Moș Crăciun & Co. nu este o carte pentru copii, cât ar fi ea de cu Moș Crăciun în titlu. Romanul surprinde o mână de oameni cu personalități, preocupări și stiluri de viață complet diferite, de la cerșetorii dependenți de aurolac pâna la corporatiști, în tumultul zilei de 24 decembrie. Pentru unii dintre ei, este o zi oarecare, cu stresul ei inerent, cu nelipsitele lipsuri, cu frustrările ce țin demult locul meniului principal. Pentru alții este într-adevăr ajunul Crăciunului. Dar acel Crăciun strict comercial, Crăciunul ca sărbătoare de vârf a societății de consum. Destinul sau măiestria autorilor va face ca drumurile tuturor să se intersecteze mai mult sau mai puțin întâmplător pe parcursul acelei zile. Și când toată lumea părea să fi uitat că în noaptea dintre 24 și 25 decembrie se reiterează totuși Nașterea Domnului Hristos, un miracol îi va trezi pe toți la realitate.
Ceea ce face ca acest roman să fie de-a dreptul senzațional este faptul că, deși este scris de 53 de autori cu stiluri diferite, care au lucrat în paralel, totuși a ieșit un tot unitar, cititorul nereușind să își dea seama când anume a scris un autor și când altul. Ceea ce, după părerea mea, este tot un fel de miracol.

Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram