Miracolul din Strada Panterei

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 31 Octombrie, 2016
1982

Octavian Soviany riscă să devină un fenomen literar. În orice gen literar se implică, face revoluție: în poezie a readus rima la modă, reușind să transpună temele poeziei moderne și postmoderne în prozodia clasică; în proză nu s-a mulțumit până nu a creat cele mai pretențioase atmosfere, de la subsolurile venețiene la saloanele aristocrației germane; în materie de critică literară a îndrăznit să dea naștere și nume potrivite unor concepte noi; în traducerile din Baudelaire a reușit să transpună exact atmosfera originară a textelor.

A venit acum vremea să revoluționeze teatrul. Volumul Miracolul din Strada Panterei, ce se anunță doar primul dintr-o serie de volume de teatru, dezvăluie un dramaturg cu totul original, prin faptul că reușește să creeze personaje total atipice. În piesa ce deschide volumul, Lecția de anatomie a profesorului Orfeu (zece prelegeri), toate personajele par a fi diagnosticate cu dublă-personalitate. Iar acest artificiu nu este nicidecum o simplă găselniță, ci are menirea de a descrie omul zilelor noastre, în toată debusolarea lui. De altfel, piesa în sine, de la un capăt la altul, descrie de minune lumea în care trăim, o lume în care toate evenimentele politice și sociale se succed și se întrepătrund în așa manieră încât formează un adevărat haos. Iar Octavian Soviany, apeland la tehnicile teatrului absurd și postmodern reușește să descrie cum nu se poate mai bine acest haos.
Rămâne de văzut dacă aceste piese se vor bucura și de o punere în scenă pe măsură. Dar pentru aceasta ar fi nevoie de un regizor deosebit, de un vizionar.

Miracolul din strada Panterei. Teatru (Vol. I)
Miracolul din strada Panterei. Teatru (Vol. I)
Octavian Soviany
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram