logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Mici poeme în proză
Mici poeme în proză Mici poeme în proză
Charles Baudelaire

Poemele în proză ale lui Baudelaire sunt mai degrabă ode ale omului. Sau, dacă vreți, un tratat de antropologie în care accentul nu pică pe latura științifică, ci pe atmosfera creată. Poetul florilor răului ne face cunoștință în aceste bijuterii literare cu o samă de oameni: artiștii ce preferă luxul spiritului în detrimentul celor materiale, oamenii sărmani ce devin aproape animalieri în goana lor după acapararea minimului necesar, oamenii mândri a căror unică plăcere este voluptatea de a se știi cunoscuți și apreciați de toată lumea.

Nu lipsește nici mitului faustic, omul dispus să își vândă sufletul diavolului pentru un moment de extaz sau pentru o viață de huzur. De altfel, la această tipologie Baudelaire a lucrat cel mai mult, și pentru ca omul acesta să pară cât mai real, s-a dat pe sine drept exemplu.

Ediția de față este poate cea mai apropiată de original, dacă nu prin traducerea fidelă, cel puțin prin atmosfera tradusă impecabil. Și aceasta deoarece peste amprenta lui Baudelaire s-a suprapus amprenta lui Octavian Soviany, acest Baudelaire al literaturii române.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Bunicul Elefant își ia rămas-bun Bunicul Elefant îşi ia rămas-bun. Ce se întâmpla când cineva drag moare? Bunicul Elefant îşi ia rămas-bun. Ce se întâmpla când cineva drag moare? Isabel Abedi
Cu siguranță, tema morții nu este cea mai de dorit temă pentru cei mici. Dar cu toate...
ABC-ul dinozaurilor ABC-ul dinozaurilor ABC-ul dinozaurilor Luisa Adam
Dinozaurii nu mai există. Au trăit cândva demult. Cu toate acestea ei sunt foarte...
Pinguinul care voia să afle mai multe Pinguinul care voia să afle mai multe Pinguinul care voia să afle mai multe Jill Tomlinson
Dragi copii, pinguinii sunt niște păsări speciale ce trăiesc numai în zonele...
Cum iubim Cum iubim Cum iubim Pascal Bruckner
Cu siguranță ideea de a defini iubirea este o utopie fără de pereche. Cert este că...
Amintirea dragostei Amintirea dragostei Amintirea dragostei Jim Fergus
Acesta nu este un simplu roman de dragoste în care eroii principali trăiesc...