logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Mic dicționar enciclopedic al capodoperelor literaturii universale

     Nu știu alții cum sunt, dar eu când mă gândesc la pasiunea mea de cititor, mă apucă așa o neliniște existențială, că nu am să reușesc pe parcursul vieții ce mi-a mai rămas să citesc toate cărțile pe care aș vrea să le citesc. Și este o temere întemeiată. Pentru că și dacă te-ai apuca să citești de la vârsta copilăriei, și ai citi cu regularitate toată viața, tot nu ai apuca să parcurgi nici măcar operele marilor clasici. Și aceasta pentru că avem de a face cu o zestre culturală adunată în mii de ani, pe care nu o poți parcurge într-o singură viață. Și totuși, parcă aș vrea să știu măcar câte puțin din toate. Și sunt sigur că în asentimentul meu mai sunt și alți cititori de cursă lungă.
     Însă volumul realizat de Smaranda Cosmin vine în ajutorul nostru, al tuturor. Întrucât ne oferă o serie de rezumate și analize literare succinte pentru o parte considerabilă din literatura universală. Firește, nu poți să spui că ai citit operele lui Homer sau Shakespeare doar pentru că ai trecut prin rezumatul lor. Dar cel puțin ai o idee de bază despre subiectul cărților precum și despre „soarta” lor. Operele puse în discuție sunt ordonate alfabetică, după numele cărții, nu al autorului, ceea ce poate fi ușor derutant, dat fiind că de obicei studiul literaturii se face pe criteriul cronologiei și/sau al autorilor/curentelor literare. Totuși, în această formă, cititorul se poate considera provocat să refacă puzzle-ul unei istorii universale a literaturii. Puteți încerca! Iar dacă nu reușiți, cel puțin vă îmbogățiți considerabil cultura generală.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Irina Teodorescu
Irina Teodorescu este româncă, dar s-a stabilit în Franța, la Paris, din...
Cea mai frumoasă carte din lume Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Eric-Emmanuel Schmitt
Despre femei se spune îndeobște că sunt imposibil de înțeles. O spun...
Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Neagu Djuvara
Neagu Djuvara nu este doar un mare istoric, ci și un extraordinar povestitor. Iar acest...
Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Marian Ştefan
Se spune îndeobște că Bucureștiul este un oraș de coșmar. Și pe bună...
Mătase Mătase Mătase Alessandro Baricco
Mini-romanul Mătase este un roman despre cum poezia poate transforma o temă oarecum...