Memorii de război

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 09 Februarie, 2016
2541

Pentru mine, și cred că pentru aproape toată lumea, Topîrceanu e un poet minor. Un poet bun pentru școală, clasele primare, amuzant uneori, dar cam atât. Așa că de fiecare dată l-am așezat mental în căsuța lui de scriitor ce trebuie citit la școală, alături de alți poeți care nu mi-au plăcut niciodată: Goga, Macedonski etc.

Memoriile de război le-am citit anul trecut pentru prima dată. Nu le știam, nu cred că mi-a pomenit cineva de ele până acum, așa că revelația a fost completă. Descoperisem un scriitor grozav, bun stilist, autoironic, excelent portretist, cu bun simț al limbii și am început să mă gândesc cum se împacă Topîrceanu, poetul din școală, cu autorul de memorii. Concluzia e că nu prea se împacă, iar cei care au trecut prin experiența mea trebuie să citească neapărat acest volum. Nu atât pentru relevanța istorică (care există și e importantă – luptele de la Turtucaia, starea armatei românești și a politicii externe, înfrângerea și anii de captivitate, imaginea primului război mondial), cât pentru paginile aproape romanești ale memoriilor. Dimensiunea antropologică, dar și cea etnică a conflictului cu vecinii noștri sunt surprinse atât de bine încât poți înțelege mult mai ușor imaginea românilor obișnuiți despre războiul mondial, orgoliul național și micile prietenii și antipatii cu vecinii.

Un volum obligatoriu pentru bibliotecile personale și, mai ales, o lectură superbă de weekend care vă poate schimba părerea definitiv despre scriitorul prăfuit din școală!

Memorii de război
Memorii de război
George Topîrceanu
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram