logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Mătase
Mătase Mătase
Alessandro Baricco

Foarte greu de explicat ce este Mătase, romanul lui Baricco. Roman? Povestire? Poem în proză? Câte un pic din toate și nimic, de fapt, din toate acestea. Alessandro Baricco e probabil unul dintre cei mai cunoscuți prozatori italieni contemporani. În limba română există deja suficiente romane traduse, începând cu celebrele aventuri ale lui Novecento și ajungând, astăzi, la povestea lui Hervé Joncour – călător prin Europa și Asia către celebrele ouă de viermi de mătase din Japonia.

Suntem în 1861 și comerțul cu viermi de mătase e o artă nobilă, riscantă și foarte fragilă. Hervé Joncour nu e doar un aventurier plecat în Țara Soarelui Răsare pentru a contribui la prosperitatea partenerului său de afaceri – Baldabiou, e și un adevărat personaj tragic pentru care curajul și norocul se întâlnesc undeva în insulele îndepărtate cu iubirea neîmplinită.

Alessandri Baricco brodează în puține cuvinte o poveste de dragoste incredibilă, tristă și misterioasă, despre viața fragilă și scurtă a viermilor de mătase, dar mai ales despre întâlnirile rare pe care destinul le aruncă în cale și care, dacă nu sunt ratate, modifică atât omul, cât și drumurile sale.

Recomand fără pic de îndoială povestea creată de prozatorul italian, o poveste poetică, cu final greu de imaginat și personaje aproape de basm, puțin desenate, însă ușor memorabile și rar întâlnite în literatura contemporană.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Povestea slujitoarei Povestea slujitoarei Povestea slujitoarei Margaret Atwood
În literatura universală există multe distopii celebre care au marcat și,...
Sulița deșertului Sulița deșertului. Seria Demon (Vol. 2) Sulița deșertului. Seria Demon (Vol. 2) Peter V. Brett
Peter V. Brett depășește așteptările cu această serie Demon. Deși găsești o...
Spectrul lui Phlebas Spectrul lui Phlebas. Seria Cultura (Vol. I) Spectrul lui Phlebas. Seria Cultura (Vol. I) Iain M. Banks
Spectrul lui Phlebas e romanul care deschide una dintre cele mai mari serii space opera...
Nu cred în sfârșitul lumii Nu cred în sfârșitul lumii Nu cred în sfârșitul lumii Antoaneta Ralian
Cu siguranță, toți cei care vor răsfoi volumul acesta știu cine e Antoaneta Ralian....
Orașul ambasadei Orașul Ambasadei Orașul Ambasadei China Miéville
Cu siguranță, Orașul ambasadei e unul dintre cele mai inteligente și mai fascinante...