logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Marile bucurii şi marile tristeţi.

Augustin Cupşa se află deja la al treilea volum, după romaul Perforatorii şi volumul de povestiri  Profesorul Bumb şi macii suedezi. Noul volum de proză scurtă e unul, aş spune, dintre cele mai bune publicate în ultima vreme. Şi s-au publicat destul de multe: printre cele mai comentate fiind Escapada de Lavinia Branişte, Boddah speriat de Ionuţ Chiva sau antologia lui Marius Chivu Best of: proza scurtă a anilor 2000.

Toate prozele lui Cupşa sunt proze realiste, cu subiecte contemporane şi personaje centrale bine conturate. Personaje complexate de viaţa lor, blazate, uneori triste şi mai tot timpul urmărite de trecutul personal. Un bibliotecar îşi trăieşte dezamăgirea zilnică aşteptând tot timpul venirea unei cititoare cochete şi bogate de care este vag îndrăgostit, un redactor bătrân încearcă din răsputeri să-şi convingă un colaborator să nu renunţe la scris, sperând că aşa va descoperi şi lansa un mare prozator, fiul unui stomatolog merge alături de tatăl în vârstă să-i vadă dosarul de la securitate, un medic plecat la o conferinţă fumează ţigări noaptea în hotel alături de o menajeră, neştiind dacă ar trebui sau nu să se culce cu ea. Prozele construiesc mici scene de viaţă, uneori banale, dar în care există tot timpul o tensiune mocnită, o tensiune ce pare să arunce în aer întreaga biografie de până atunci a personajelor.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Povestea slujitoarei Povestea slujitoarei Povestea slujitoarei Margaret Atwood
În literatura universală există multe distopii celebre care au marcat și,...
Sulița deșertului Sulița deșertului. Seria Demon (Vol. 2) Sulița deșertului. Seria Demon (Vol. 2) Peter V. Brett
Peter V. Brett depășește așteptările cu această serie Demon. Deși găsești o...
Spectrul lui Phlebas Spectrul lui Phlebas. Seria Cultura (Vol. I) Spectrul lui Phlebas. Seria Cultura (Vol. I) Iain M. Banks
Spectrul lui Phlebas e romanul care deschide una dintre cele mai mari serii space opera...
Nu cred în sfârșitul lumii Nu cred în sfârșitul lumii Nu cred în sfârșitul lumii Antoaneta Ralian
Cu siguranță, toți cei care vor răsfoi volumul acesta știu cine e Antoaneta Ralian....
Orașul ambasadei Orașul Ambasadei Orașul Ambasadei China Miéville
Cu siguranță, Orașul ambasadei e unul dintre cele mai inteligente și mai fascinante...