logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Marile bucurii şi marile tristeţi.

Augustin Cupşa se află deja la al treilea volum, după romaul Perforatorii şi volumul de povestiri  Profesorul Bumb şi macii suedezi. Noul volum de proză scurtă e unul, aş spune, dintre cele mai bune publicate în ultima vreme. Şi s-au publicat destul de multe: printre cele mai comentate fiind Escapada de Lavinia Branişte, Boddah speriat de Ionuţ Chiva sau antologia lui Marius Chivu Best of: proza scurtă a anilor 2000.

Toate prozele lui Cupşa sunt proze realiste, cu subiecte contemporane şi personaje centrale bine conturate. Personaje complexate de viaţa lor, blazate, uneori triste şi mai tot timpul urmărite de trecutul personal. Un bibliotecar îşi trăieşte dezamăgirea zilnică aşteptând tot timpul venirea unei cititoare cochete şi bogate de care este vag îndrăgostit, un redactor bătrân încearcă din răsputeri să-şi convingă un colaborator să nu renunţe la scris, sperând că aşa va descoperi şi lansa un mare prozator, fiul unui stomatolog merge alături de tatăl în vârstă să-i vadă dosarul de la securitate, un medic plecat la o conferinţă fumează ţigări noaptea în hotel alături de o menajeră, neştiind dacă ar trebui sau nu să se culce cu ea. Prozele construiesc mici scene de viaţă, uneori banale, dar în care există tot timpul o tensiune mocnită, o tensiune ce pare să arunce în aer întreaga biografie de până atunci a personajelor.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Stalin Stalin Stalin Paul Johnson
Cum poate fi o biografie care conține pe prima pagină următoarea frază? „Stalin...
Casa veselă Casa veselă. O tragicomedie de familie Casa veselă. O tragicomedie de familie Alison Bechdel
Fără discuție, Casa veselă  e romanul grafic al anului 2016, și aici mă refer...
Fugarii. Evadări din închisori și lagăre în secolul XX Fugarii. Evadări din închisori și lagăre în secolul XX Fugarii. Evadări din închisori și lagăre în secolul XX Ruxandra Cesereanu
Ruxandra Cesereanu revine pe piața editorială cu un nou volum dedicat spațiului...
București, Bulevardul Dacia 77 Bucureşti, bulevardul Dacia 77 Bucureşti, bulevardul Dacia 77 Richard Edwards
Cu siguranță că o întrebare firească e de ce recomand o carte a cărei temă e...
Cazemata Cazemata Cazemata Tudor Ganea
O surpriză foarte plăcută debutul lui Tudor Ganea în proză. Cazemata, roman...