Luna ucigașă

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 18 Iulie, 2016
2534

     N.K Jemisin e autoarea a trei serii fantasy, ultima dintre ele abia începută anul trecut. Luna ucigașă, primul volum din seria Vise întunecate, e un fantasy provocator, dominat de o lume în care magia și religia fac front comun în lupta împotriva decăderii morale, dar și în lupta împotriva dușmanilor statului. Ne aflăm în cetatea Gujaareh, iar colectorii sunt preoții acestei lumi – antrenați special atât pentru lupte corp la corp, cât și pentru a aduna sânge din vise – hrana virtuală pe care o oferă muribunzii atunci când sunt ajutați de către colectori să treacă în lumea Zeiței Viselor.
     Ehiru este unul dintre cei mai vechi și mai cunoscuți Colectori. Misiunea lui e de a elibera cetatea de decădere și de a-l îndruma pe Nijiri, ucenicul său, să devină un Colector respectabil. Sunandi e ambasador al oraşului partener, vecin şi concurent – cetatea Kisua, o femeie frumoasă, inteligentă, pusă să facă ordine în diplomaţie, dar şi să spioneze. Zvonurile, dar şi moartea apropiaţilor îi spun că prinţul Gujaarehului vrea să pornească la război. Însă ca să se întoarcă în Kisua pentru a raporta cele aflate, va trebui să treacă peste sentinţa de condamnare la moarte. Cel care îi va face colectarea (trecerea în lumea viselor) nu e nimeni altcineva decât Ehiru – colectorul bătrân deja pentru meseria sa, cel a cărui biografie ascund fapte crunte, lăsate pradă uitării. Însă viitorul război e însoţit de intrigi, manipulări şi în curând viaţa tuturor e în pericol.
     Noaptea, ferit de lumina făcliilor, pe străzile Gujaarehului îşi face apariţia un Secerător – una dintre creaturile malefice, de legendă, ale cetăţii, duşmanul suprem al colectorilor. În lupta împotriva sa, dar şi a urzelilor politice, rămân în picioare cele trei personaje unite de sentinţa deja pronunţată: Ehiru, Nijiri şi Sunandi. Aşa că citiţi romanul, povestea curge incredibil de repede şi finalul nu se lasă prea mult aşteptat. N.K. Jemisin ştie să construiască lumi veridice, iar imaginea Gujaarehului şi a colectorilor săi e greu de uitat de către cei care i-au aflat poveştile.

Luna ucigașă (Vol. 1)
Luna ucigașă (Vol. 1)
N.K. Jemisin
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram