logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Lolita32
Lolita32 Lolita32
Livia Ştefan

Livia Ștefan era cunoscută până mai ieri ca fata cu revolverul, după numele volumului ei de debut. De astăzi însă, i s-ar potrivi fata cu injecția de luciditate. Și aceasta deoarece noul ei volum de versuri, Lolita32, ne oferă o serie de doze de realitate crudă, deloc fardată în metafore sofisticate, doze puse îndeobște la persoana I, nu atât ca să ne arate că i s-au întâmplat chiar ei toate aceste fapte, ci mai degrabă pentru a ne face să înțelegem că sunt realități asumate, văzute, înțelese, de care oricum nu ai cum să te ferești, pentru că sunt peste tot.
Poezia ei este cvasi-personalistă, ca un ecou al douămiismului. Tot de acolo a preluat se pare și tonul degajat cu care povestește episoade ce ar fi putut cere un ton sfâșietor, un strigăt de disperare, de neputință, de ajutoooor. Dar ea nu, ea povestește toate ca și cum nimic nu mai contează, ca și cum toate s-au petrecut, și-au făcut jocul, și-au lăsat acul în înțepătură și apoi au murit, veninul s-a dizolvat în sânge atât cât să te facă mai puternic și gata. Ca exemplificare: „un școlar îmbrâncit/ în noroi de golani/ este sufletul meu/ și e fericit// ca piesele de schimb pentru/ camioane/ în magazinul de rochii/ de mireasă/ este sufletul meu/ și e fericit// nefericit & huligan & trist/ este sufletul meu și/ e fericit”.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Irina Teodorescu
Irina Teodorescu este româncă, dar s-a stabilit în Franța, la Paris, din...
Cea mai frumoasă carte din lume Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Eric-Emmanuel Schmitt
Despre femei se spune îndeobște că sunt imposibil de înțeles. O spun...
Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Neagu Djuvara
Neagu Djuvara nu este doar un mare istoric, ci și un extraordinar povestitor. Iar acest...
Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Marian Ştefan
Se spune îndeobște că Bucureștiul este un oraș de coșmar. Și pe bună...
Mătase Mătase Mătase Alessandro Baricco
Mini-romanul Mătase este un roman despre cum poezia poate transforma o temă oarecum...