logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Jurnalul fericirii
Jurnalul fericirii Jurnalul fericirii
Nicolae Steinhardt

N. Steinhard a fost fără doar și poate unul dintre cei mai importanți intelectuali români ai secolului XX. Opera sa antumă însumează eseuri literare și religioase, tratate de drept, traduceri din literatura universală. Cu toate acestea, omul religios rămâne ascuns. În timpul vieții sale ni se descoperă mai mult intelectualul, omul de litere, de cultură, într-un cuvânt, omul de spirit. Deocamdată nu îi este permis să scrie despre frământările sale sufleteşti, despre itinerariul său spiritual, despre crezul său de viaţă. Şi totuşi acestea toate erau deja consemnate în volumul „Jurnalul fericirii”, la care autorul începuse să lucreze încă din anii ’70.
Este o operă ce a trăit un lung calvar, fiind consfiscată de securitate, recuperată de Uniunea Scriitorilor, cunoscând nu mai puţin de trei variante, luând calea Occidentului pentru a fi pusă la adăpost. Avea să vadă lumina tiparului în 1991, la Editura Dacia. Este socotită lucrarea capitală a lui N. Steinhardt, autenticul lui testament literar. Eu aş zice că este în egală măsură şi testamentul său spiritual. Pentru că aici punctează N. Steinhardt cele două teme care l-au preocupat până la obsesie, care i-au fost crez spiritual în viaţă: problema credinţei pe care o dezbate întotdeauna în duhul ce răzbate din referatul evanghelic al Sfântului Marcu (Marcu 9. 24) şi problema libertăţii pe care o analizează pornind de la un text al teologului protestant şi filozofului Soren Kierkegaard.
Și chiar dacă tema centrală a lucrării este unanim considerată a fi evocarea experienței detenției, totuși pentru monahul de la Rohia aceasta este asimilată de tema credinței. Pentru acesta, temnița nu a fost decât binecuvântatul pretext ce l-a adus în fața hotărârii de a primi botezul creștin. Dincolo de gratii, el nu resimte decât bucuria întâlnirii cu Hristos.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Irina Teodorescu
Irina Teodorescu este româncă, dar s-a stabilit în Franța, la Paris, din...
Cea mai frumoasă carte din lume Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Eric-Emmanuel Schmitt
Despre femei se spune îndeobște că sunt imposibil de înțeles. O spun...
Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Neagu Djuvara
Neagu Djuvara nu este doar un mare istoric, ci și un extraordinar povestitor. Iar acest...
Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Marian Ştefan
Se spune îndeobște că Bucureștiul este un oraș de coșmar. Și pe bună...
Mătase Mătase Mătase Alessandro Baricco
Mini-romanul Mătase este un roman despre cum poezia poate transforma o temă oarecum...