logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Jurnalul fericirii
Jurnalul fericirii Jurnalul fericirii
Nicolae Steinhardt

N. Steinhard a fost fără doar și poate unul dintre cei mai importanți intelectuali români ai secolului XX. Opera sa antumă însumează eseuri literare și religioase, tratate de drept, traduceri din literatura universală. Cu toate acestea, omul religios rămâne ascuns. În timpul vieții sale ni se descoperă mai mult intelectualul, omul de litere, de cultură, într-un cuvânt, omul de spirit. Deocamdată nu îi este permis să scrie despre frământările sale sufleteşti, despre itinerariul său spiritual, despre crezul său de viaţă. Şi totuşi acestea toate erau deja consemnate în volumul „Jurnalul fericirii”, la care autorul începuse să lucreze încă din anii ’70.
Este o operă ce a trăit un lung calvar, fiind consfiscată de securitate, recuperată de Uniunea Scriitorilor, cunoscând nu mai puţin de trei variante, luând calea Occidentului pentru a fi pusă la adăpost. Avea să vadă lumina tiparului în 1991, la Editura Dacia. Este socotită lucrarea capitală a lui N. Steinhardt, autenticul lui testament literar. Eu aş zice că este în egală măsură şi testamentul său spiritual. Pentru că aici punctează N. Steinhardt cele două teme care l-au preocupat până la obsesie, care i-au fost crez spiritual în viaţă: problema credinţei pe care o dezbate întotdeauna în duhul ce răzbate din referatul evanghelic al Sfântului Marcu (Marcu 9. 24) şi problema libertăţii pe care o analizează pornind de la un text al teologului protestant şi filozofului Soren Kierkegaard.
Și chiar dacă tema centrală a lucrării este unanim considerată a fi evocarea experienței detenției, totuși pentru monahul de la Rohia aceasta este asimilată de tema credinței. Pentru acesta, temnița nu a fost decât binecuvântatul pretext ce l-a adus în fața hotărârii de a primi botezul creștin. Dincolo de gratii, el nu resimte decât bucuria întâlnirii cu Hristos.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Bunicul Elefant își ia rămas-bun Bunicul Elefant îşi ia rămas-bun. Ce se întâmpla când cineva drag moare? Bunicul Elefant îşi ia rămas-bun. Ce se întâmpla când cineva drag moare? Isabel Abedi
Cu siguranță, tema morții nu este cea mai de dorit temă pentru cei mici. Dar cu toate...
ABC-ul dinozaurilor ABC-ul dinozaurilor ABC-ul dinozaurilor Luisa Adam
Dinozaurii nu mai există. Au trăit cândva demult. Cu toate acestea ei sunt foarte...
Pinguinul care voia să afle mai multe Pinguinul care voia să afle mai multe Pinguinul care voia să afle mai multe Jill Tomlinson
Dragi copii, pinguinii sunt niște păsări speciale ce trăiesc numai în zonele...
Cum iubim Cum iubim Cum iubim Pascal Bruckner
Cu siguranță ideea de a defini iubirea este o utopie fără de pereche. Cert este că...
Amintirea dragostei Amintirea dragostei Amintirea dragostei Jim Fergus
Acesta nu este un simplu roman de dragoste în care eroii principali trăiesc...