Jucătorul de șah

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 08 August, 2016
1982

Opera în proză a lui Stefan Zweig (nuvelele și unicul roman) pare legată de un fir nevăzut, și anume obsesia sa pentru obsesii. El își construiește fiecare poveste în jurul unui personaj ce în diferite împrejurări de viață se lasă posedat de o câte o pasiune irațională ce se dovedește a avea efecte nebănuite asupra traseului vieții sale.
În Jucătorul de șah sunt prezentați de fapt doi eroi (sau mai degrabă anti-eroi), ambii obsedați de șah. Însă modurile în care cei doi au ajuns în situația aceasta sunt complet diferite. Și tot complet diferite sunt și modurile în care ei se raportează la jocul de șah, și modul în care îl practică. Zweig construiește de fapt aici două povești, fiecare cu firul său narativ unic, impecabil croit. Construiește, de asemenea, două personaje complet diferite, investind în fiecare dintre ele întreaga sa forță creatoare, ajungând să le picure fiecăruia acea forță de viață ce le aseamănă cu personajele lui Dostoievski. Cele două povești se comportă ca două piese de puzzle, îmbinându-se firesc la momentul oportun, deși luate separat nu par a avea nimic în comun.
De apreciat și în această nuvelă arta narativă a autorului, bazată pe schimbarea macazului epic când te aștepți mai puțin, producând rupturi de lectură ce au efectul rafalelor de ploaie în toiul verii: acela de a te resuscita, de a te face să mai citești o dată și abia apoi să poți spune că ai înțeles pe deplin.

Jucătorul de şah
Jucătorul de şah
Stefan Zweig
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram