logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Ispitirea Sfântului Anton
Ispitirea sfântului Anton Ispitirea sfântului Anton
Gustave Flaubert

Cartea aceasta am citit-o, ispitit fiind de titlul ei. Și aceasta din două motive: sunt impresionat de personalitatea Sfântului Antonie cel Mare și totodata fascinat de tabloul lui Salvador Dali cu același titlu. Cu ocazia aceasta am aflat că de fapt Dali a transpus în pictura sa chiar o parte din cartea lui Flaubert, inspirată la rândul ei de admirația artistului pentru pictura omonimă a lui Bruegel. Revenind la carte, ar fi de spus din capul locului că personalitatea Sfântului Anton nu este folosită decât ca pretext sau poate ca un simbol al condiției omului preocupat de sondarea înălțimilor spiritului, cartea fiind o strălucită expunere a marilor zbateri ale sufletului omului: perpetua pendulare între înfruptarea din voluptatea trupului și împărtășirea din izvorul nesecat al ideilor pure; punerea la îndoială a dogmelor, de dragul misterului ce înconjoară tot ceea ce a rămas nestatornicit de canoane; umbrirea credinței de către filosofie și știință și, nu în ultimul rând, ispita de a cunoaște absolut totul despre lume, viață, divinitate și de a rămâne în același timp, statornic în credința ta, căreia ți-ai închinat întreaga existență. 
 

Un plus al acestei nestemate literare ar fi și trecerea în revistă a probabil tuturor mitologiilor și cultelor de mistere din toate timpurile și din toate locurile.    O lectură fascinantă ce ține cititorul într-o continuă febră, transpunându-l totodată în multimple lumi paralele.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Irina Teodorescu
Irina Teodorescu este româncă, dar s-a stabilit în Franța, la Paris, din...
Cea mai frumoasă carte din lume Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Eric-Emmanuel Schmitt
Despre femei se spune îndeobște că sunt imposibil de înțeles. O spun...
Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Neagu Djuvara
Neagu Djuvara nu este doar un mare istoric, ci și un extraordinar povestitor. Iar acest...
Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Marian Ştefan
Se spune îndeobște că Bucureștiul este un oraș de coșmar. Și pe bună...
Mătase Mătase Mătase Alessandro Baricco
Mini-romanul Mătase este un roman despre cum poezia poate transforma o temă oarecum...