Invazie Praga 68

Cartepedia
Cartepedia 27 Februarie, 2014
5

Evenimentele din august 1968, în Praga, au devenit cunoscute în lume mai ales prin fotografiile lui Josef Koudelka, care a fost nevoit să rămână anonim mulţi ani, până să şi le poată asuma public. Cam 5 mii de fotografii a reuşit el să declanşeze în prima săptămână a ocupaţiei Pragăi de către trupele sovietice şi aliaţii lor. Cu ajutorul unor prieteni, filmele au fost strecurate peste graniţă, ajungând ulterior în mâinile agenţiei Magnum Photos, care le-a publicat un an mai târziu sub semnătura Fotograf praghez (PP).

În 2013, albumul Invazie Praga 68 a apărut şi în versiune românească la editura Art. Pe lângă fotografiile în sine, multe din ele de un curaj nebunesc, albumul conţine şi destul de mult text: declaraţii făcute de civili, de Radioul Liber legal,  de autorităţile sovietice şi cele autohtone.

Fotografiile surprind numeroase situaţii extreme în care oameni blochează calea tancurilor, scandează diverse mesaje, străzi şi clădiri distruse, morţi şi răniţi, mesajele scrise pe ziduri, pancarte şi vitrine. Atmosfera din acele zile grele şi atitudinea cehilor de rând, deopotrivă tineri şi bătrâni, demnă, organizată şi unită în faţa tancurilor inamice, sunt captate în cadru cu multă acurateţe, curaj şi talent. Pe lângă valoarea lor artistică, imaginile lui Koudelka au şi o rară valoare documentară. Nici un film şi nici o carte nu au reuşit încă să redea mai bine acest moment dramatic din istoria Cehoslovaciei.

În urma invaziei, Koudelka s-a autoexilat în Anglia şi a continuat să-şi desfăşoare munca de fotograf prin alte părţi ale Europei, printre care şi România. Nu a mai revenit în Cehia până în 1990.

Invazie Praga 68
Invazie Praga 68
Josef Koudelka
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram