Întoarcerea acasă

Cartepedia
Cartepedia 24 Aprilie, 2014
5

Din 1956, când a fost publicată povestea evadării polonezului Slawomir Rawicz din Gulagul Siberian spre Sud, mărturia sa a fost  intens disputată, admirată şi la fel de discreditată.

Rawicz, împreună cu alţi 6 tovarăşi de lagăr, condamnaţi la detenţie şi muncă silnică în 1940 pentru următorii 20-25 de ani, în pustietatea Siberiei, reuşesc să evadeze luând calea sudului. Drumul lor înfruntă crunta iarnă siberiană, setea şi lipsa de hrană în Deşertul Gobi, relieful dificil al Tibetului şi, în cele din urmă, culmile nemiloase ale Himalayei, pentru a redeveni oameni liberi. Tentaţia renunţării îi loveşte de multe ori, însă pentru ei a se opri înseamnă moarte. Timp de 11 luni, picioarele lor rătăcesc pe o distanţă greu de închipuit – 6000 de km, din Iakutsk până în India. Însă nu toţi ajung la destinaţie: doar patru din opt. Ceilalţi se sting aproape brusc, unul câte unul, fără luptă ori rămas-bun, în momente în care suferinţa era oglindită de fiecare chip în parte.

Astfel de evadări spectaculoase au mai existat în istorie, însă aceasta a reprezentat o sursă de inspiraţie şi un reper pentru mulţi alţii. În 2006, BBC-ul a descoperit documente care infirmă realitatea acestei călătorii. Ficţiune ori nonficţiune, eu cred că e absolut necesară parcurgerea ei. Este o lecţie de rezistenţă psihică şi fizică la care nu avem voie să lipsim

Întoarcerea acasă
Întoarcerea acasă
Slavomir Rawicz
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram