logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Întăi l-au omorât pe tata

Loung Ung este unul dintre copiii-victime ai regimului absurd și criminal care a zdruncinat și măturat Cambodgia sub khmerii roșii. Un copil de 6 ani forțat să se maturizeze abrupt prin pierderea părinților uciși de un regim pe care nu-l înțelege și pe care ajunge să-l urască cu atâta forță, încât își dorește să-i ucidă, la rându-i, pe cei care i-au distrus viața și familia.

Chinuită de foame, forțată să muncească ca să-și câștige dreptul la o masă de subzistență, Loung Ung își pierde inocența copilăriei sub armele, bătăile și lătrăturile khmerilor roșii. Universul inocenței copilăriei nu există pentru copii precum Loung Ung. Basmele cu prințese se transformă în povești reale despre moarte și foame. Fetița nu visează la altceva decât mâncare, haine curate și săpun. Transformarea unui copil într-un animal care trăiește după instinctele specifice sălbăticiunilor atinge apogeul în momentul în care este spectator la linșarea unui khmer roșu, crimă pe care o consideră îndreptățită și față de care nu simte niciun regret.

Acest volum de memorii trebuie citit de oricine, pentru că astfel se păstrează vii, încărcându-se de semnificaţie, suferințile pe care milioane de oameni le-au îndurat sub jugul opresiv al comunismului.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Nu veți avea ura mea Nu veți avea ura mea Nu veți avea ura mea Antoine Leiris
La Bataclan, Paris, a avut loc un atentat terorist în urma căruia soția lui...
Lumea lui Stanley Lumea lui Stanley: Prima aventură, lampa fermecată Lumea lui Stanley: Prima aventură, lampa fermecată Jeff Brown
Primele două aventuri din seria Flat Stanley au fost o surpriză cu adevărat plăcută....
Crenshaw Crenshaw Crenshaw Katherine Applegate
Crenshaw este un amestec mai rar întâlnit în cărțile pentru copii...
Cartea cu Apolodor Cartea cu Apolodor Cartea cu Apolodor Gellu Naum
Trei personaje favorite aveam în copilărie: Iepurilă Varză Dulce, Cipi, piticul...
Doctorul de Soto Doctorul De Soto Doctorul De Soto William Steig
Doctorul de Soto este un șoricel dentist. El are grijă de dantura tuturor animalelor....