Îmblânzitorul apelor

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 25 Iunie, 2014
2541

Fără discuție, după romanul său de debut – Îmblânzitorul apelor – A.R. Deleanu devine o vedetă a site-urilor literare și a blogurilor de recenzii. Cartea s-a vândut bine în librării, iar recenziile apărute pe site-urile de nișă îl recomandă ca unul dintre cei mai buni autori de romane românești din zona thriller-horror. Așa că am decis să văd care e rețeta succesului său.

Îmblânzitorul apelor e un roman scurt, alert, un roman care îmbină fantasticul cu literatura horror. Povestea este destul de simplă: un scriitor aflat, evident, la debut nu reușește nicicum să-și găsească o editură care să-i publice manuscrisul. Romanul începe cu momentul în care personajul principal se întoarce acasă după ce încă o editură îi refuzase publicarea. Refuzul categoric și violent al editurii este dublat de un potop apocaliptic care inundă treptat întreg orașul. Scriitorul rămâne blocat în casă alături de iubită, de frații săi și iubitele lor gemene, dar și alături de un tată bătrân, violent și ranchiunos, măcinat de moartea soției. Potopul se transformă într-o adevărată apocalipsă biblică, iar casa devine neîncăpătoare pentru toți locuitorii săi. Macabrul își face de cap aproape în fiecare fragment de pagină.

Pe mine unul nu m-a convins romanul. Am găsit suficiente paragrafe inutile sau ezitări stilistice. Și am citit ediția a doua! Cred, însă, că povestea de dragoste și tensiunea morții care plutește prin pereții casei luate de ape pot ține cititorii în priză până spre final. Așa că merită să îi acordați o șansă.

Îmblânzitorul apelor
Îmblânzitorul apelor
Flavius Ardelean-Bachmann
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram