logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Idiotul
Idiotul (Top 10+) Idiotul (Top 10+)
Feodor Mihailovici Dostoievski

A scrie astăzi despre Idiotul lui Dostoievski implică o mare doză de risc, îmbrăcat în mai multe nuanțe. Riscul de a scrie ce au mai scris și alții, riscul de a părea pedant sau fals-elitist, riscul de a o trata cu sinceritate, dar insuficientă profunzime. Așa se întâmplă când autorul devine peste veacuri aproape un mit, în orice caz un monument. Ți-e greu să te apropii de el fără teamă că te vei arde. Îmi asum toate aceste riscuri. Dar ce te faci atunci când personajul capătă o mai mare notorietate decât autorul însuși?

Pentru că Prințul Mîșkin a fost de la bun început mai mult decât un personaj, mai mult decât toate personajele dostoievskiene la un loc, a fost de la început o personalitate, fiind creat de așa manieră încât pare intangibil de real. Este ca o persoană pe care o vezi, dar pe care nu o poți atinge pentru că știi că de fapt nu este reală. Așadar, voi scrie câteva cuvinte despre prințul Mîșkin. Ce îl face pe el atât de special? Îndrăznesc să spun: aura lui hristică. Pentru că el reușește de la un capăt la celălalt al cărții să nu se abată cu nimic de la dogmele credinței creștine. Fericirile de pe Muntele Măslinilor i se potrivesc toate mănușă. Și ca un apogeu, în finalul cărții, pune în practică acea poruncă aparent imposibilă, dată de Hristos cu ocazia Predicii de pe Munte: iubirea de vrăjmaș. Prin Mîșkin, Dostoievski reușește să creeze personajul pozitiv desăvârșit, performanță neegalată nici până în zilele noastre, în toată literatura lumii.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Irina Teodorescu
Irina Teodorescu este româncă, dar s-a stabilit în Franța, la Paris, din...
Cea mai frumoasă carte din lume Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Eric-Emmanuel Schmitt
Despre femei se spune îndeobște că sunt imposibil de înțeles. O spun...
Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Neagu Djuvara
Neagu Djuvara nu este doar un mare istoric, ci și un extraordinar povestitor. Iar acest...
Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Marian Ştefan
Se spune îndeobște că Bucureștiul este un oraș de coșmar. Și pe bună...
Mătase Mătase Mătase Alessandro Baricco
Mini-romanul Mătase este un roman despre cum poezia poate transforma o temă oarecum...