Iarna vrajbei noastre

Cartepedia
Cartepedia 05 Ianuarie, 2015
5
Radiografia unei societăți

Iarna vrajbei noastre a fost publicată în 1961, cu un an înainte ca autorul ei să primească premiul Nobel pentru literatură, lucru care, cred eu, nu este deloc întâmplător. Deși a trebuit să parcurg o bună bucată a acestui roman pentru a putea să îmi dau seama care este subiectul central, pot spune că nu am fost deloc dezamăgit de ce am descoperit. Acțiunea se petrece într-un oraș numit New Baytown iar personajul principal, Ethan Allen Hawley, este un băiat de prăvălie ce provine dintr-o familie plină de personalități, din care însă nu a mai rămas decât numele, cunoscut însă de toți locuitorii micului oraș.

Sub presiunea unui trecut glorios al familiei Hawley, dar și a soției și a celor doi copii care abia se descurcă cu banii, Ethan încearcă din răsputeri să devină un bărbat de succes, lăsând deoparte moralitatea care îl caracteriza și obișnuindu-se cu gândul că viața nu e altceva decât un război zilnic. America anilor `60 este criticată de Steinbeck care o vede ca un loc în care morala nu este decât un cuvânt demodat care trebuie lăsat în urmă de cel care dorește succesul. Scopul scuză mijloacele, iar banii au o lege morală proprie în care cel mai puternic câștigă.

Într-o carte plină de ironie și cinism, Steinbeck reușește să surprindă anii `60 în America și în special puterea banului în acea perioadă, putere ce poate schimba omul prin promisiunea unei vieți mai bune.

Iarna vrajbei noastre (Top 10+)
Iarna vrajbei noastre (Top 10+)
John Steinbeck
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram