Hristos este plinătatea vieții

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 20 Decembrie, 2016
1982

Cu siguranță a vorbi astăzi despre Hristos unei lumi cvasi-secularizate poate fi considerată o pierdere de vreme, dacă nu cumva o curată nebunie. Și cu toate acestea, încă mai sunt oameni ce își asumă rolul de „voce ce strigă în pustie”. Și foarte bine fac. Iar Sfântul Porfirie din Kavsokalivia este doar unul dintre ei.

Volumul de față nu este o lucrare unitară, nu reprezintă vreun studiu teologic, nu este nici măcar o colecție de predici obositoare. Hristos este plinătatea vieții este o culegere de vorbe de duh în centrul cărora se află Hristos. Una dintre temele expuse și susținute în această suită de cuvinte duhovnicești este cea a Bisericii, pe care Sf. Porfirie o denumește, în duhul tuturor sfinților anteriori lui, ca fiind trupul mistic al lui Hristos, din care fac parte toți credincioșii botezați. Biserica al cărei cap este Hristos, trebuie înțeleasă astfel ca un organism sfânt în sine, indiferent de nevrednicia unui sau a altuia dintre membri ei, fie clerici, fie mireni.

Am zăbovit puțin în această prezentare pe tema Bisericii tocmai pentru că societatea zilelor noastre, atât cea europeană cât și cea românească, pare a nu mai înțelege nimic din ideea de Biserică, și chiar dacă admite o formă de credință și un Dumnezeu impersonal, aflat undeva, în Cer, refuză cu ostentație să se apropie de Biserică și de slujitorii săi. Iar această cărțulie, scrisă pe înțelesul tuturor, vine cumva să îi împace pe aceștia atât cu Biserica cât mai ales cu Hristos.

Hristos este plinătatea vieţii
Hristos este plinătatea vieţii
Sfântul Porfirie din Kavsokalivia
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram