HMS Terror

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 05 Septembrie, 2014
2541

Ok, recunosc. Am citit romanul lui Simmons foarte repede pentru că mi-a amintit de romanele lui Jules Verne și pasiunea cu care le citeam zi de zi. Și cred că acesta este unul dintre cele mai mari complimente pe care le poți face romanului. Reușește să trezească în adult freamătul și exaltarea cititorului naiv pus în fața unor aventuri nemaiîntâlnite.

Două vase, poate printre cele mai bine echipate pentru a supraviețui luptei cu ghețurile (HMS Terror și HMS Erebus), pornesc către Polul Nord pentru descoperirea celebrului Pasaj de Nord-Vest. Suntem în anul 1845, an cu ofițeri curajoși, marinari dârji și nenumărate idei ciudate despre lume: marinarii homosexuali sunt uciși la ordinul ofițerilor, un anume Darwin crede că are dovezile necesare pentru a dovedi că istoria omenirii e puțin mai veche decât spune Biblia, în ciuda unei religiozități excesive mai toți marinarii cred cu putere în alcool și în ființele mitice.

La toate acestea adăugăm faptul că expediția din 1845 este o ficționalizare a celebrei expediții John Franklin – expediție reală, eșuată, și în care au murit toți ofițerii și marinarii de pe cele două vase. Dan Simmons descrie și explică în acest roman eșecul expediției și anii terifianți petrecuți între ghețuri: accidente, scorbut, conserve stricată, frig, depresie, lipsa hranei proaspete și a căldurii. Dincolo de toate ingredientele clasice, Simmons mai adaugă unul: o creatură mitică, deosebit de puternică și inteligentă, care va ucide treptat întreg echipajul. Povestea se construiește lent, pe îndelete, tensiunea mocnește în fiecare pagină având momente în care pur și simplu explodează și paginile romanului se citesc pe nerăsuflate. Sunt multe pagini de citit și, deși după câteva sute narațiunea poate părea monotonă, vă asigur că nu e. Un roman de citit, de recomandat și o surpriză plăcută din partea editurii Nemira!

Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram