logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Gulagul
Gulagul. O istorie Gulagul. O istorie
Anne Applebaum

Probabil că dacă s-ar scrie astfel de studii o dată pe an, acest regim politic ar ajunge la fel de detestat precum nazismul. Și poate că s-ar interzice și imaginea celor care au inventat nebunia comunismului alături de atât de urâtele simboluri care încă sunt purtate cu mândrie de tineri.

Drumul spre comunism nu a fost deloc pavat cu bune intenții și nici presărat cu flori. S-a făcut cu ajutorul opresiunii, a terorii, a crimelor și deportărilor în masă.

 Anne Applebaum aduce omagiul suprem tuturor celor care și-au găsit sfârșitul în zecile de lagăre mâncătoare de suflete nevinovate. Studiul autoarei este foarte bine construit, trecând în revistă punctual evoluția acestui sistem de încarcerare atât de temut. Rostul economic, rolul politic, „avantajele sociale și industriale“ ale Gulagului, așa cum au fost văzute de regimul comunist, sunt foarte atent documentate și prezentate. Pentru mine, pentru prima dată, oroarea nu vine doar din suferința oamenilor închiși, ci din planurile total rupte de realitate pe care bolșevicii le aveau cu acest complex al Infernului construit pe gheață.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Umilirea publică în epoca internetului Umilirea publică în epoca internetului Umilirea publică în epoca internetului Jon Ronson
Jon Ronson m-a distrat și fascinat cu volumul său Testul psihopatului. Amuzant,...
Ochi de câine albastru Ochi de câine albastru Ochi de câine albastru Gabriel García Márquez
Volumul conține primele încercări literare ale lui Gabriel Garcia Marquez,...
Flamurile negre Flamurile negre: ascensiunea ISIS Flamurile negre: ascensiunea ISIS Joby Warrick
O incursiune în secretele formațiunii teroriste care a sădit groază în...
Costumul nici-nu-contează Costumul nici-nu-contează și alte povestiri Costumul nici-nu-contează și alte povestiri Sylvia Plath
Când ai copii pe care vrei să-i adormi, dar alături de care nu vrei să adormi...
Vijelia Vijelia Vijelia Gabriel García Márquez
Înainte, cu mult înainte, de acel Macondo pe care-l vom găsi în cartea...