Gramatica lui Dumnezeu

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 31 Octombrie, 2016
1982

În legătură cu această carte se impune dintru început o precizare, un avertisment: nu este o carte religioasă, nu are nicio legătură cu viaţa creştinească, altfel spus, nu este recomandată bigoţilor şi cu atât mai puţin pudicilor.  Acum, nu trebuie înţeles nici că s-ar isca vreo tornadă de pornografie printre paginile acestei cărţi. Doar vulgaritate în diferite stadii de exprimare.

Dacă ar fi să propun un alt titlu acestei cărţi, care să surprindă esenţa celor 25 de poveşti şi firul roşu ce le leagă şi care să nu inducă în eroare posibilul cititor, i-aş spune simplu: „25 de variaţiuni despre singurătate”. Pentru că Stefano Benni asta şi-a propus: să ilustreze 25 de portrete de oameni singuri. De la cel căruia i-a murit soţia şi a ales să se însingureze în sine, urând inclusiv câinele credincios, la o copilă a străzii de şaisprezece ani, care deşi „curtată” de toţi vagabonzii rămâne tot singură, la aşa-zisul om de ştiinţă ce se străduieşte să descopere cel mai singur om din lume, fără să realizeze că de fapt el este acela, şi aşa mai departe.

Avem aşadar o suită de poveşti de viaţă, cvasi-realiste, poveşti ce se pot întâmpla oricând în preajma noastră sau  pe care poate le trăim chiar noi fără să realizăm. Revenind la limbajul vulgar şi la recomandările din prima parte a acestei recenzii, aş îndrăzni să spun că mi-aş dori ca această carte să intre şi pe mâna pudibonzilor. Poate aşa vor face şi ei cunoştinţă cu viaţa reală, cu toate aspectele ei, pendulând între comic şi grotesc, între sinceritate şi impostură, între mântuire şi auto-damnare.

Gramatica lui Dumnezeu
Gramatica lui Dumnezeu
Stefano Benni
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram