Fugarii. Evadări din închisori și lagăre în secolul XX

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 26 Octombrie, 2016
2545

Ruxandra Cesereanu revine pe piața editorială cu un nou volum dedicat spațiului concentraționar și dictaturilor care au produs milioane de victime în secolul XX. De data aceasta, cercetătoarea clujeană scoate în prim plan prizonierii de război și deținuții politici și tentativele reușite sau nu de a evada din aceste spații închise, bine păzite și deseori dedicate morții imediate.
E un volum dens, cu o abordare științifică, chiar dacă ne mai sunt povestite din când în când aventurile unor evadatori celebri. Eu unul aș fi vrut chiar mai multe povești de acest gen. Însă autoare are o bibliografie impresionantă la finalul acestei cărți și doritorii pot apela cu încredere la trimiterile din text. Spun că e o abordare științifică pentru că aventura aceasta, de a evada dintr-o închisoare, celulă, lagăr, insulă, laitmotiv literar și cinematografic, dar și fapt istoric des întâlnit în memorii, devine pretext pentru a studia tipologia umană, sociologică și politică a acestui eveniment. Așa aflăm, de pildă, care e decalogul evadatului, care sunt tipologiile lor, care sunt metodele și cum se construiau (și probabil că se fac și astăzi) tunelurile pe sub sau prin pereții închisorilor. Care e vocabularul prizonierulor, jargonul celor ce urmau să evadeze, care erau șansele de supraviețuire și ce conținea bagajul unui asfel de om. Menționez că e vorba despre evadați condamnați în baza unor decizii politice (prizonieri de război, prizonieri politici, dizidenți, oameni închiși din motive religioase, rasiale etc.)
În fond, avem în față un adevărat manual al evadatului, o carte care, dincolo de clasificări, cercetări sociologice sau antropologice, oferă șansa de a pătrunde puțin în intimitatea unui om a cărui viața a fost schimbată pentru totdeauna și pentru care libertatea e deseori singura speranță de supraviețuire.

Fugarii. Evadări din închisori și lagăre în secolul XX
Fugarii. Evadări din închisori și lagăre în secolul XX
Ruxandra Cesereanu
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram