logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Frida Kahlo
Frida Kahlo Frida Kahlo
Christina Burrus

Frida Kahlo a fost una dintre cele mai importante pictorițe ale secolului XX, rămasă însă pe nedrept necunoscută celor neinițiați în artă. Unii au plasat-o eronat în umbra soțului ei, pictorul Diego Rivera, considerat un geniu al picturii murale. Cu toate acestea, Frida a dezvoltat propriul ei stil de pictură, independentă atât de soțul ei, cât și de alți pictori sau grupări.

În această mini-monografie, Christina Burrus redă foarte atent viața pictoriței mexicane, începând cu copilăria și teribilul accident de autobuz și continuând cu viața alături de Diego, un soț imposibil, care se pare că a iubit-o cu o dragoste stranie, dar profundă. Frida însăși va spune despre relația cu acesta că a fost „al doilea accident din viața ei”. Nu sunt trecute cu vederea nici anecdotele cărora aceasta le-a dat viață, dintre care amintim refuzul de a se alătura grupării suprarealiștilor, susținând că ea pictează „propria realitate interioară”, precum și aventura devenită legendară cu Lev Troțki.

Volumul este însoțit inclusiv de mărturiile celor ce au cunoscut-o, de fragmente din corespondența acesteia, precum și de reproduceri ale picturilor sale și a câtorva fotografii. Marele merit al acestei monografii de buzunar este acela de a repune în lumină personalitatea deosebită a acestei artiste, un spirit uriaș într-un trup plăpând și mai mereu suferind. A fost asemeni unui vulcan ce a reușit ca din magma suferințelor aproape neîntrerupte să erupă o operă de o originalitate de necontestat.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Mătase Mătase Mătase Alessandro Baricco
Mini-romanul Mătase este un roman despre cum poezia poate transforma o temă oarecum...
Sunt un curv Sunt un curv Sunt un curv Leonard Ancuța
Cum să nu te oprești în fața unei cărți cu un asemenea titlu?! Fie doar și...
69 de poeme de dragoste 69 de poeme de dragoste. Extrase din atlasul unei lumi dificile 69 de poeme de dragoste. Extrase din atlasul unei lumi dificile Leonard Ancuța
Titlul acestui volum de versuri este fără doar și poate derutant. La primul contact cu...
Iepurii nu mor Iepurii nu mor Iepurii nu mor Savatie Baștovoi
Iepurii nu mor, cu subtitlul Pentru copiii sovietici care au crescut mari, este romanul...
Fuga spre cîmpul cu ciori Fuga spre cîmpul cu ciori. Amintiri dintr-o copilărie ateistă Fuga spre cîmpul cu ciori. Amintiri dintr-o copilărie ateistă Savatie Baștovoi
Tema conflictului dintre generații manifestat la nivel de familie este atât de...