Fiestă în bârlog

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 09 Decembrie, 2015
1982

”Fiestă în bârlog” este povestea lui Tochtli, fiul unuia dintre capii mafiei drogurilor din Mexic, ținut captiv în palatul tatălui său, înconjurat de o suită de slujitori destoinici, având cei mai buni profesori personali.

El are la dispoziția sa tot castelul, ca loc de joacă, beneficiind chiar și de o mică grădină zoologică pe care o va îmbogăți, în urma unei adevărate aventuri,  cu o pereche de hipopotami pitici de Liberia. S-ar putea spune că este cel mai răsfățat copil din lume. Dar, după părerea mea, cel mai mare răsfăț de care se bucură Tochtli este sinceritatea tatălui său, care îl pune la curent de la o vârstă fragedă cu tot ceea ce se întâmplă în lumea mafiei, dar în așa fel încât puștiului să i se pară o poveste firească, ca și cum așa ar trebui să stea, de fapt, lucrurile. 

 

Așadar, morala acestei povești ar putea fi aceea că sinceritatea ajută la păstrarea inocenței, chiar și atunci când ești captiv într-un spațiu toxic. Ceea ce face și mai interesantă această carte este faptul că narațiunea se face din perspectiva lui Tochtli însuși, astfel încât tonul lecturii va fi dat de toanele unui copil răsfățat: uneori vesel, alteori trist, fie mimând maturitatea, fie scufundându-se în inocența specifică vârstei, nelipsind nici crizele de furie, fie ele intemeiate sau nu. Dar ceea ce dă cu adevărat savoare acestei povești este umorul negru, născut, firește, din întâlnirea inocenței copilăriei cu bestialitatea lumii mafiei.

Fiesta în bârlog
Fiesta în bârlog
Juan Pablo Villalobos
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram