Ferește-mă, Doamne, de prieteni

Vlad Zver
Vlad Zver 28 Martie, 2014
813

După ce am citit cartea i-am spus unui prieten că, dacă ar ajunge o dictatură naționalistă la putere în România, cartea lui Larry Watts ar fi trecută în carnețelul de lecturi obligatorii al membrului de partid.

Spun asta pentru că volumul scris de Larry Watts este plin de informații care pun într-o lumină foarte bună România condusă de Dej și Ceaușescu. Watts susține că ambii dictatori au făcut tot posibilul ca Republica Socialistă România să fie independentă de Rusia datorită faptului că erau naționaliști, chiar ușor radicali. Dej a fost primul dintre semnatarii Tratatului de la Varșovia care a reușit să alunge armata sovietică de pe pământul românesc. Asta o știe oricine are puțină cultură generală. Ce nu știe oricine, însă, este cum a făcut-o. Larry Watts explică cu lux de amănunte aceste evenimente.

Pacepa susţine că independența României față de sovietici era o prefăcătorie pentru a atrage tehnologie și fonduri occidentale. Larry Watts spune exact opusul: România chiar era independentă pentru că Ceaușescu și-a dat seama că nu poate să facă din țara sa o forță, dacă este la cheremul rușilor și că singura variantă de a atinge acest scop este ajutorul venit din occident. Or, dictatorul nu a fost deloc departe de a-și îndeplini visul.

Spre deosebire de Pacepa, Larry Watts face trimitere la documente. Bibliografia este extrem de stufoasă și, dacă ceva ți se pare exagerat, ai unde să verifici veridicitatea informației. Volumul este un adevărat eveniment editorial și științific, nu numai datorită noii perspective și lumini pe care o aruncă asupra relației dintre România comunistă și URSS, cât şi pentru detaliile și informațiile foarte importante pe care autorul ni le oferă despre diferite momente cheie din istoria recentă a statului român.

Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram