Femei fără bărbați

Vlad Zver
Vlad Zver 27 Noiembrie, 2014
813
Cinci femei. Cinci destine. Doi bărbați decisivi. O lume reală care nu le vrea. O lume magică care le așteaptă cu brațele deschise.

Este foarte ușor să spui despre o carte că e precum un poem. Este cel mai facil mod de a flata un autor și un roman despre care trebuie să vorbești și ai probleme în a-ți găsi cuvintele.

Femei fără bărbați nu este doar un poem ci, mai degrabă, o baladă închinată feminității care trebuie să supraviețuiască în chingile credinței religioase, chingi puternic strânse care le frâng sufletele și trupurile. Femeile lui Parsipur sunt bine ancorate în lumea și cultura iraniană, în credințele și cerințele societății iraniene, tocmai de asta ele și reușesc să evadeze într-o lume magică pe care doar orientalii o pot vedea, trăi și simți. Da, îi invidiez pentru asta.

Parsipur mi-a adus aminte de Rushdie prin întorsătura pe care o ia viața personajelor, iar romanul are motive specifice realismului magic. Mesajele subliminale care fac trimitere la cultura persană te fac să vânezi fiecare propoziție pentru a prinde înțelesul ascuns pe care Parsipur vrea să-l transmită. Deși poate fi considerat un volum elitist, absolut orice cititor se poate bucura de scriitura și izul de magie și basm pe care Femeie fără bărbați le aduce, chiar dacă nu are cunoștințe profunde despre cultura arabă.

Femei fără bărbați
Femei fără bărbați
Shahrnush Parsipur
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram