Ernesto Che Guevara

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 16 Iunie, 2016
1982

Poate una dintre cele mai populare figuri din istoria secolului XX este revoluționarul argentinian Ernesto Che Guevara. El a devenit foarte rapid un idol sau un simbol pentru generații întregi de tineri. Mulți dintre aceștia își afirmă dragostea pentru carismaticul revoluționar purtând haine sau accesorii vestimentare având imprimate chipul acestuia, de obicei în celebra fotografie cu basca sa cu stea roșie. Dar dintre aceștia, câți oare știu în ce circumstanță a luat naștere această imagine? Sau cine a fost de fapt Che Guevara.

Biografia semnată de Carlo Bata le vine foarte ușor în ajutor. Este o schiță succintă dar reprezentativă a vieții acestui personaj istoric, începând cu viața de familie, cu primii ani de formare, amintind de traversarea pe motocicletă a întregii Americi Latine, în încercarea de a alina suferințele semenilor săi, în calitate de doctor, și culminând cu activitatea sa în fruntea guerrillei cubaneze, cu instaurarea comunismului în Cuba și încheind cu încercările nereușite de a relua revoluția cubaneză în țări precum Congo și Bolivia, expediții în urma cărora și-a pierdut viața. Se conturează astfel, din tușe când mai subțiri, când mai groase, figura unui om ce a stârnit deopotrivă valuri de admirație dar și de ură nețărmurită. Un personaj incomod pentru mulți, mai ales pentru administrația americană, dar adulat ca erou de către cei săraci, cărora le-a redat șansa la viață.

Istoria pe care a scris-o Che Guevara în Cuba denotă și o altă realitate: Cuba a fost poate singura țară în care comunismul s-a potrivit mănușă. Cel puțin pentru acea vreme. O lectură ușor de parcurs, în urma căreia fiecare poate decide dacă celebrul Che a fost un erou sau un nebun de legat.

Ernesto Che Guevara
Ernesto Che Guevara
Carlo Batà
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram