logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Ernesto Che Guevara

Poate una dintre cele mai populare figuri din istoria secolului XX este revoluționarul argentinian Ernesto Che Guevara. El a devenit foarte rapid un idol sau un simbol pentru generații întregi de tineri. Mulți dintre aceștia își afirmă dragostea pentru carismaticul revoluționar purtând haine sau accesorii vestimentare având imprimate chipul acestuia, de obicei în celebra fotografie cu basca sa cu stea roșie. Dar dintre aceștia, câți oare știu în ce circumstanță a luat naștere această imagine? Sau cine a fost de fapt Che Guevara.

Biografia semnată de Carlo Bata le vine foarte ușor în ajutor. Este o schiță succintă dar reprezentativă a vieții acestui personaj istoric, începând cu viața de familie, cu primii ani de formare, amintind de traversarea pe motocicletă a întregii Americi Latine, în încercarea de a alina suferințele semenilor săi, în calitate de doctor, și culminând cu activitatea sa în fruntea guerrillei cubaneze, cu instaurarea comunismului în Cuba și încheind cu încercările nereușite de a relua revoluția cubaneză în țări precum Congo și Bolivia, expediții în urma cărora și-a pierdut viața. Se conturează astfel, din tușe când mai subțiri, când mai groase, figura unui om ce a stârnit deopotrivă valuri de admirație dar și de ură nețărmurită. Un personaj incomod pentru mulți, mai ales pentru administrația americană, dar adulat ca erou de către cei săraci, cărora le-a redat șansa la viață.

Istoria pe care a scris-o Che Guevara în Cuba denotă și o altă realitate: Cuba a fost poate singura țară în care comunismul s-a potrivit mănușă. Cel puțin pentru acea vreme. O lectură ușor de parcurs, în urma căreia fiecare poate decide dacă celebrul Che a fost un erou sau un nebun de legat.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Irina Teodorescu
Irina Teodorescu este româncă, dar s-a stabilit în Franța, la Paris, din...
Cea mai frumoasă carte din lume Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Eric-Emmanuel Schmitt
Despre femei se spune îndeobște că sunt imposibil de înțeles. O spun...
Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Neagu Djuvara
Neagu Djuvara nu este doar un mare istoric, ci și un extraordinar povestitor. Iar acest...
Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Marian Ştefan
Se spune îndeobște că Bucureștiul este un oraș de coșmar. Și pe bună...
Mătase Mătase Mătase Alessandro Baricco
Mini-romanul Mătase este un roman despre cum poezia poate transforma o temă oarecum...