Emaus

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 09 Decembrie, 2015
1982

”Emaus” este povestea a patru tineri: Luca, Bobby, Sfântul și naratorul nenumit, membri ai unor familii burgheze  pentru care eticheta bunei cuviințe capătă statutul de dogmă, dar și ai unei comunități catolice bine închegate, în cadrul căreia cântă la corul bisericii și desfășoară activități de caritate în spitale, care se lasă rând pe rând trași în vârtejul unei vieți ce își dă adeseori mâna cu moartea, de către Andre, o fată cochetă, dar ascunzând o poveste de viață tulburătoare, o prezență fantasmatică dar în același timp neverosimil de reală.

 

Aventura lor îi va transforma în cele mai intime substraturi ale vieții lor, dar vor ieși din ea intuind măcar diferanța dintre aparență și esență, dintre iluzia ce se țese în jurul unei vieți pe care nu reușești să o trăiești decât ritualic și realitatea vieții trăită la nivelul războiului dintre libertate și responsabilitate.

 

Trimiterea din titlu la episodul biblic al întâlnirii dintre Iisus înviat și doi dintre ucenici, pe drumul către Emaus, episod în care ucenicii nu Îl recunosc avându-L alături, este cât se poate de potrivită.  Așa cum acei ucenici nu văd Lumina din pricina durerii ce le umbrea credința, la fel și acești tineri, stând în jurul Luminii nu au văzut-o, însă nu din cauza unei dureri, ci din cauza neasumării intime a credinței, și a trăirii ei doar în virtutea unei inerții a obișnuinței. Așadar,”Emaus” este o poveste despre trecere și devenire: trecerea de la adolescență la maturitate, de la candoare la oroare, de la credința răsărită pe solul fragil al practicii impuse  la tentația negării credinței, de la o falsă viață și o falsă moarte la o viață reală și o moarte reală. O poveste ce poate fi rezumată foarte bine printr-o replică din filmul ”Minți periculoase” (Dangerous Minds): ”Cel mai puternic verb nu este a trăi sau a muri, cel mai puternic verb este a alege. Căci poți alege să mori sau poți alege să trăiești”.

Emaus
Emaus
Alessandro Baricco
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram